Στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς φάκελοι για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

Στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς φάκελοι για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

Στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς διαβιβάστηκαν φάκελοι σχετικοί με το Μνημόνιο Κατανόησης με την «Αφρικανική Ένωση» και το Μνημόνιο Κατανόησης για το «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», όπως κάνει γνωστό, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 5 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς διαβίβασε το εν λόγω έγγραφο σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, έπειτα από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάκτηση ποσών που είχαν δοθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κατά την περίοδο 2008-2009.

«Όπως γνωρίζετε, από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της 30 Μαρτίου τρέχοντος έτους, επεστράφη στις 24 Μαρτίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν μακρών και επίπονων προσπαθειών, το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ που κατεβλήθη το 2008 στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ενημερώνει επίσης τη Βουλή ότι «οι φάκελοι σχετικά με: (α) το Μνημόνιο Κατανόησης με την «Αφρικανική Ένωση» και (β) το Μνημόνιο Κατανόησης με το προαναφερθέν «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», για τα οποία η χώρα μας κατέβαλε από 4 εκατ. ευρώ για το κάθε ένα, έχουν σταλεί στην κα Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Ταυτόχρονα καταβάλλονται προσπάθειες επιστροφής στη χώρα μας αδιάθετων ποσών από όλα τα Μνημόνια Κατανόησης που υπέγραψε η Ελλάδα κατά τα έτη 2008 και 2009».

«Όπως έχω τονίσει κατ΄επανάληψη σε απαντήσεις μου σε αντίστοιχα ερωτήματά σας, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν θα φεισθούμε χρόνου και προσπαθειών προκειμένου να διευκολύνουμε τα έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των ερευνών σχετικών με χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ» σημείωνει, επίσης, ο κ. Κοτζιάς.

Ο βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες και γιατί ακόμα το υπουργείο δεν έχει κινηθεί κατά όσων ευθύνονται για «τα ασκόπως σπαταληθέντα χρήματα, κρυφών λογαριασμών» (σ.σ. ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών) και «ποιοι έστειλαν σε τράπεζες εξωτικών και υπερπόντιων νήσων περίπου 10 εκατομμύρια ξεχασμένα ευρώ, από χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2008-2009, δηλαδή τότε που η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ενίσχυε δράσεις για την «κλιματική αλλαγή» σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών (ανακοίνωση της 30 Μαρτίου), «στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβη, κ. Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. Δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 -επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, στην ανακοίνωσή του, πως διαπιστώθηκε ότι «τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%».

(επισυνάπτεται το έγγραφο-απάντηση του υπουργού Εξωτερικών)

— 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/05/09/5911823dcd3a1834575736ec.pdf

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter