Στην Ισλανδία θα προτιμούσαν να δουλεύουν όλες οι γυναίκες του κόσμου

Στην Ισλανδία θα προτιμούσαν να δουλεύουν όλες οι γυναίκες του κόσμου

Σε μια ιστορική κίνηση για το κίνημα των ίσων δικαιωμάτων και τη μισθολογική εξίσωση των δύο φύλων, η Ισλανδία έθεσε σε ισχύ ένα νομοσχέδιο που αναγκάζει τόσο τις εταιρίες όσο και τις κρατικές υπηρεσίες να αμείβουν το ίδιο γυναίκες και άντρες.

Και η πολιτική θα διασφαλιστεί από τη ρήτρα που θέλει όλους τους εργοδότες, είτε ιδιώτες είτε δημόσιες δομές, να ελέγχονται από κρατικούς φορείς για την πολιτική της εξίσωσης των μισθών.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 25 ανθρώπους και όσες δεν λάβουν τη σχετική πιστοποίηση θα υποβληθούν σε τσουχτερά πρόστιμα.

«Είναι ένας μηχανισμός που διασφαλίζει ότι γυναίκες και άντρες θα αμείβονται εξίσου», είπε στο δίκτυο Al-Jazeera η εκπρόσωπος γυναικείας οργάνωσης Dagny Osk Aradottir Pind, «είχαμε νόμους που έλεγαν πως οι μισθοί πρέπει να είναι ίδιοι για άντρες και γυναίκες εδώ και δεκαετίες, υπήρχε ωστόσο μισθολογική διαφορά».

Ο νόμος είχε ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου 2017, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τέθηκε ωστόσο σε ισχύ τη Δευτέρα. Και ψηφίστηκε μάλιστα τόσο από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό όσο και την αντιπολίτευση, σε μια χώρα εξάλλου που το μισό Κοινοβούλιο αποτελείται από γυναίκες.

Και δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο πως ο νόμος πέρασε στην Ισλανδία, μια χώρα που ανακηρύσσει πρωταθλήτρια το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τα τελευταία εννιά χρόνια στον τομέα της εξίσωσης των φύλων! Ο δείκτης ισότητας των φύλων μετρά παράγοντες όπως οικονομικές ευκαιρίες, εργασιακή απασχόληση, πολιτική ενασχόληση και πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση και η Ισλανδία δεν έχει όμοιό της σε ολόκληρη την οικουμένη…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter