Στην Ουκρανία 6.500 διαδηλωτές τιμούν τη γέννηση του συνεργάτη των Ναζί Στεπάν Μπαντέρα

Στην Ουκρανία 6.500 διαδηλωτές τιμούν τη γέννηση του συνεργάτη των Ναζί Στεπάν Μπαντέρα

Με αναμμένους πυρσούς και συνθήματα εμπνευσμένα από το Τρίτο Ράιχ, 6.500 Ουκρανοί, ανάμεσά τους οπαδοί του νεοναζιστικού “Δεξιού Τομέα”, διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας για να τιμήσουν την επέτειο της γέννησης του διαβόητου συνεργάτη των Ναζί, Στεπάν Μπαντέρα.

Σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν 57 συγκεντρώσεις, με την μεγαλύτερη να λαμβάνει χώρα στο Κίεβο. Περίπου 1.000 διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, υπό τα συνθήματα «ο Μπαντέρα θα επιστρέψει και θα φέρει την τάξη», «η Ουκρανία υπεράνω όλων» και «δόξα στην Ουκρανία, θάνατος στους εχθρούς». Αντίστοιχη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Οδησσό, όπου τον Μάιο του 2014 δεκάδες διαδηλωτές, μέλη εργατικών συνδικάτων και αριστερών οργανώσεων και κομμάτων, βρήκαν φρικτό θάνατο όταν ακροδεξιοί πυρπόλησαν το Μέγαρο των Συνδικάτων, υπό τη διακριτική εποπτεία της αστυνομίας. Πάντως η συμμετοχή των διαδηλωτών ήταν μικρότερη από αντίστοιχες διαδηλώσεις τα προηγούμενα έτη, ιδιαιτέρως δε σε σχέση με πέρσι.

Οι εθνικιστές του Μπαντέρα συμμάχησαν με τις ορδές των Ναζί κατά την εισβολή των στρατευμάτων του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση, επιδιδόμενοι σε κάποια από τα αγριότερα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπως στην εξόντωση των Εβραίων του Λβοβ. Μετά την απελευθέρωση της Ουκρανίας από τον προελαύνοντα Κόκκινο Στρατό ο Μπαντέρα διέφυγε στη Δύση, συνεργαζόμενος με τις μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών. Εκτελέστηκε το 1959 από πράκτορα της KGB στο Βερολίνο.

Τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία ο Στεπάν Μπαντέρα τιμάται ως ήρωας, ιδίως μετά τα επεισόδια του Χειμώνα του 2014, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανατράπηκε από το φιλοευρωπαϊκό «κίνημα της πλατείας Μεϊντάν», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί και νεοναζί. Πάντως αντίστοιχες διαδηλώσεις με πυρσούς πραγματοποιούνται ανελλιπώς από το 2006. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter