Στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Χωρίς εκπλήξεις και χωρίς… πονηριές θα σταλεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, βασισμένο στο «σενάριο βάσης» για την μη περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την οδό Νίκης, όπου και η έδρα του υπουργείου Οικονομικών. 

Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως τελικά το προσχέδιο το οποίο υποβάλλεται σήμερα θα περιλαμβάνει το «σενάριο βάσης» με τις περικοπές των συντάξεων, όπως υποβλήθηκε στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα καταγράφεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, να μην εφαρμόσει τα προνομοθετημένα μέτρα. Ο πρωθυπουργός άλλωστε, το Σάββατο, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός (στην τελική του μορφή θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου) θα περιλαμβάνει μόνο αντίμετρα και όχι μέτρα.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα από το Μπαλί το ΔΝΤ, δηλαδή ο επιφυλακτικός Πολ Τόμσεν και η προϊσταμένη του κυρία Κριστίν Λαγκάρντ είχαν αναγνωρίσει ότι δεν διακυβεύεται το δημοσιονομικό στοίχημα από την περικοπή των συντάξεων.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του οδυνηρού αυτού μέτρου, έχοντας λάβει σινιάλο από το προηγούμενο Eurogroup, από τον επικεφαλής του κ. Μάριο Σεντένο ότι οι περικοπές δεν έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα και πως υπάρχουν περιθώρια «ευελιξίας». Βεβαίως, δεν έχει τόση σημασία τι λέει μόνος του ο κ. Σεντένο, αλλά και οι υπόλοιποι 27 υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο eurogroup, αφού ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Γερμανίας και των άλλων Βόρειων χωρών που μετέχουν στο οικονομικό όργανο της Κομισιόν.

Σημειωτέον, τέλος, ότι η αξιολόγηση του προϋπολογισμού θα συμπέσει με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Πολιτικά, το θέμα έχει ανακοινωθεί πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται όμως συζήτηση σε έκτακτο συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter