Στις φλόγες και πάλι η βόρεια Πορτογαλία – «Μάχη» από 2.800 πυροσβέστες για να τεθεί υπό έλεγχο

Στις φλόγες και πάλι η βόρεια Πορτογαλία – «Μάχη» από 2.800 πυροσβέστες για να τεθεί υπό έλεγχο

Έναν μήνα μετά την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας, σχεδόν 2.800 πυροσβέστες βρίσκονταν σήμερα επί για την αντιμετώπιση πολλών εστιών φωτιάς στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ορισμένες από τις οποίες απειλούν χωριά.

Η πιο σφοδρή από τις φωτιές αυτές μαίνεται γύρω από την κοινότητα Αλιζό, κοντά στη Βίλα Ρεάλ, και για την κατάσβεσή της καταβάλλουν προσπάθειες 500 άνδρες. Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και φαινόταν έπειτα από μερικές ώρες να έχει αποδυναμωθεί, αναζωπυρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, λόγω των ανέμων και της ζέστης.

«Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου, τα ενεργά μέτωπα πολλαπλασιάστηκαν», τόνισε ο δήμαρχος του Αλιζό, ο Κάρλους Μαγκαλιάες, τονίζοντας ότι οι φλόγες πλησιάζουν σπίτια. «Οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι», συμπλήρωσε, καλώντας να σταλεί βοήθεια από «όλη τη χώρα».

«Θα καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά, αλλά αυτό δεν θα γίνει αμέσως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι δέκα πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά. Υπέστησαν εγκαύματα ή δηλητηριάστηκαν λόγω εισπνοής καπνού.

Ένα ισπανικό Canadair στάλθηκε στην περιοχή του Αλιζό για να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς. Στην περιοχή ήδη επιχειρούν επτά ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Περίπου εκατό χιλιόμετρα από εκεί, δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν επίσης χθες Κυριακή μαίνονται στην περιοχή Μανγκουάλντ, όπου οι φλόγες περικύκλωσαν προσωρινά σπίτια.

Οι νέες φωτιές καταγράφονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη γιγαντιαία πυρκαγιά στο Πεδρόγαου Γκραντ, η οποία στοίχισε τη ζωή 64 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 250 και πλέον. Τα μέτωπα μαίνονταν για πέντε ημέρες στην κεντρική Πορτογαλία ωσότου τέθηκαν υπό έλεγχο το πρωί της 22ας Ιουνίου.

Περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το Πεδρόγαου Γκραντ, μια άλλη μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ολέιρους και τρία μέτωπα συνέχιζαν να είναι ενεργά καθώς έπεφτε η νύχτα, παρά τις προσπάθειες των περίπου 190 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter