Στο αρχείο η υπόθεση των CDS, μετά από οκτώ χρόνια εισαγγελικών ερευνών

Στο αρχείο η υπόθεση των CDS, μετά από οκτώ χρόνια εισαγγελικών ερευνών

Κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος , η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έθεσε στο αρχείο τη σχετική δικογραφία. Είχε σχηματιστεί, μετά από μηνυτήρια αναφορά δύο πολιτών, για την αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους , την περίοδο 2009-2010 σε σχέση με τυχόν εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε καθώς από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion η οποία είχε προμηθευθεί ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα δε με σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν διαπιστώθηκε ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη έρευνα είχε ξεκινήσει το 2010 από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος , οι οποίοι στρέφονταν κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.α, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .

Δύο χρόνια αργότερα , ο εισαγγελέας ζήτησε με πόρισμά του την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, θεωρώντας ατεκμηρίωτες τις καταγγελίες .

Ωστόσο, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης , είχε διαφωνήσει, και του είχε επιστρέψει τη δικογραφία με την εντολή διενέργειας περαιτέρω έρευνας προκειμένου να αναζητηθεί όλη η διαδρομή των CDS στο επίμαχο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα η πορεία των ασφαλίστρων κινδύνου που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, από το Τ.Τ. ,για να διαπιστωθεί εάν η αγορά – προμήθεια τους συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση της συγκεκριμένης εταιρείας και πιθανά κερδοσκοπικές κινήσεις.

Προκειμένου να διακριβωθεί δηλαδή εάν είχε διαπραχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης ή της εσωτερικής πληροφόρησης.

Βάσει της εντολής Πεπόνη, ο εισαγγελέας καλούνταν να εξακριβώσει μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, όπου είναι η έδρα της επενδυτικής εταιρείας:

– Ποια ήταν ακριβώς η θέση του κ. Α. Παπανδρέου στην επίμαχη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων την περίοδο 2009-2010, και ποιός ο βαθμός ευθύνης του στην λήψη και εκτέλεση αποφάσεων.

– Αν η εταιρεία προμηθεύτηκε CDS επί του ελληνικού χρέους.

– Αν πουλήθηκαν CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην εν λόγω εταιρεία.

– Και τέλος αν η διακίνηση των προϊόντων συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση που μπορεί να είχε η εταιρεία.

Μετά την συλλογή των στοιχείων ο εισαγγελέας είχε εντολή να αναθέσει σε εξειδικευμένη ομάδα οικονομικών πραγματογνωμόνων την αποτίμηση και αξιολόγηση του υλικού ώστε να κριθεί και η περαιτέρω πορεία του θέματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter