Στο «μάτι» των αγορών τα ιταλικά ομόλογα και το ευρώ

Στο «μάτι» των αγορών τα ιταλικά ομόλογα και το ευρώ

Οι επενδυτές πωλούν σήμερα τα ιταλικά ομόλογα_x000D_
και το ευρώ, με την απόδοση των ιταλικών τίτλων να φθάνει σε υψηλό επίπεδο_x000D_
τεσσάρων ετών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε το προσχέδιο του ιταλικού_x000D_
προϋπολογισμού ως «πρωτοφανή» παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. 

Αργά την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε με επιστολή της στη Ρώμη ότι οι σχεδιαζόμενες κρατικές δαπάνες είναι πολύ υψηλές, ότι το διαρθρωτικό της έλλειμμα θα αυξανόταν αντί να μειωθεί και ότι το δημόσιο χρέος της δεν θα μειωνόταν, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού.

Οι Αρχές της ΕΕ θα στείλουν μία επίσημη προειδοποιητική επιστολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τις Βρυξέλλες να απορρίψουν το προσχέδιο πριν από το τέλος του μήνα. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για την ΕΕ να ζητά διευκρινίσεις από τις χώρες – μέλη για σημεία των σχεδίων προϋπολογισμού, η αποστολή επίσημης επιστολής και ο τόνος των σχολίων είναι ιδιαίτερα ισχυρά, δήλωσαν αναλυτές. «Η διατύπωση της επιστολής ήταν εντονότερη από ότι συνήθως. Περιέγραφε τον προϋπολογισμό ως «μία προφανή απόκλιση» από προηγούμενες δεσμεύσεις σε μία «χωρίς προηγούμενο» κλίμακα», σημείωσε αναλυτής της Deutsche Bank σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 3,74% στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014. Το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε στις 332 μονάδες βάσης (3,32 ποσοστιαίες μονάδες), νέο υψηλό επίπεδο 5,5 ετών. Τα πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα, που είχαν δείξει αντοχή έως τώρα στις ανησυχίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό, πωλούνταν επίσης, με αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη ένδειξη μετάδοσης της κρίσης από την Ιταλία. Οι ιταλικές μετοχές σημείωναν απώλειες σχεδόν 1,2%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ειδικότερα υποχωρούσαν σχεδόν 3%.

Τα νέα επιβάρυναν και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δύο μηνών. Αναλυτές της MUFG ανέφεραν ότι αν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινηθούν σημαντικά υψηλότερα, «οι συσχετίσεις (ομολόγων άλλων χωρών) μπορεί επίσης να ενισχυθούν και αυτό θα ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στο ευρώ». Οι επενδυτές έχουν λάβει υπόψη και το ενδεχόμενο η διαμάχη μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι πιο επιφυλακτική στην άρση της νομισματικής στήριξης που προσφέρει.

Τα διεθνή χρηματιστήρια ήταν κάπως υποτονικά. Τα στοιχεία, που έδειξαν την κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2009, επηρέασαν αρνητικά τις μετοχές στην Ασία, αν και οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν μετά την ανακοίνωση από την εποπτική Αρχή μίας σειράς μέτρων για να βοηθηθεί η αγορά. Οι μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν μία συγκρατημένη άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά στη συνέχεια πέρασαν σε αρνητικό έδαφος. Πριν από λίγο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 0,4%. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,1% στις 95,981 μονάδες. Η στερλίνα ενισχύθηκε μετά τη δήλωση του διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ότι μία συμφωνία για το Brexit με τη Βρετανία είναι κατά 90% έτοιμη, αν και παραμένουν εμπόδια.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter