Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας – Ποιους θα συναντήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας – Ποιους θα συναντήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Μια σειρά από πολύ κρίσιμες, όσον αφορά στο διακύβευμα, συναντήσεις θα έχει από σήμερα Τρίτη και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την έγκριση από το Eurogroup της τρίτης αξιολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3​.​000, αρχηγοί κρατών και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστιν Λαγκάρντ σε ένα κρίσιμο τετ α τετ στο οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τόσο το θέμα του ελληνικού χρέους (Ελλάδα και Ταμείο πιέζουν τους Ευρωπαίους για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα) όσο και για το μέλλον του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Ανάλογη συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός και με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Διμερή συνάντηση με Ζάεφ χωρίς ατζέντα

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζ. Ζάεφ θα λάβει χώρα την Τετάρτη στις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελβετίας ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος στο χθεσινό briefing ρωτήθηκε από το Documentonews.gr αν υπάρχει κάτι καινούργιο στο τραπέζι, απάντησε πως “όχι” πέραν της ειλικρινούς, κατά την κυβέρνηση, διάθεσης που επιδεικνύει η νέα ηγεσία στα Σκόπια για επίλυση του προβλήματος.

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η χώρα μας προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με τη θέση υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Ανάλογου ενδιαφέροντος συνάντηση αναμένεται να έχει ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ενδεικτικές του ενδιαφέροντος της συνάντησης αυτής είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όπου ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όπως είπε η αλβανική κυβέρνηση “είχε το θάρρος και την πολιτική ευθύνη να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους, όσον αφορά τη συμφωνία που είχε γίνει με την ελληνική κυβέρνηση το 2009. Με βάση αυτούς τους εκτελεστικούς νόμους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής των οστών των στρατιωτών και των αξιωματικών μας” για “να βρει και η ψυχή τους ησυχία”.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γ. Χαν, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Το πλήρες πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναχωρεί αύριο Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, για το Νταβός της Ελβετίας, όπου θα μετέχει στις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 23/01/2018

16:00: Συναντήσεις με επενδυτές

19:30: Συμμέτοχη στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

Τετάρτη 24/01/2018 12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean» 15:00: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Zoran Zaev

Πέμπτη 25/01/2018 08:30: Διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich. 9:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama 11:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Andrej Plenkovic 12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Johannes Hahn 14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici 16:00: Διμερής συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Christine Lagarde

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter