Στο σκαμνί για τα σκουπίδια

Στο σκαμνί για τα σκουπίδια

Μια ακόμη παράμετρος που σχετίζεται με τη σκοτεινή υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Πύργο Ηλείας τα τελευταία χρόνια και την εμπλοκή σε αυτή διάφορων αυτοδιοικητικών παραγόντων και ιδιωτών πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Με βάση το υπ’ αριθμ 10/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας παραπέμπονται για να δικαστούν στις 26 Μαρτίου 2019 στο Τριμελές Εφετείο Πατρών είκοσι έξι (26) συνολικά άτομα (24 δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων ο νυν δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και δύο ιδιώτες-εκπρόσωποι εταιρείας μεταφοράς απορριμμάτων) για σειρά σοβαρών παραβάσεων των άρθρων του νόμου 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, τις οποίες έπραξαν ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!

Η υπόθεση που είναι σχεδόν σουρεαλιστική αναδεικνύει για πολλοστή φορά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ορισμένοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ηλείας το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε σχέση με τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σταθμός μεταφόρτωσης το στάδιο

Η σχετική απόφαση του Δήμου Πύργου προέβλεπε τον καθορισμό του προαύλιου χώρου του δημοτικού σταδίου Πύργου ως χώρου προσωρινής φόρτωσης των αστικών απορριμμάτων. Οπως αναφέρεται σε αυτή, η φόρτωση θα γινόταν από τα φορτηγά οχήματα του δήμου, τα οποία θα είχαν περισυλλέξει τ’ απορρίμματα από τους κοινόχρηστους χώρους, απευθείας στα κοντέινερ της εταιρείας που είχε αναλάβει τη νόμιμη μεταφορά των απορριμμάτων, με τη χρήση μηχανήματος αρπάγης, χωρίς τα αστικά απορρίμματα να εναποτίθενται επί του εδάφους. Ο χώρος θ’ απολυμαινόταν και θα πλενόταν άμεσα από συνεργεία του δήμου για την αποφυγή της οποιαδήποτε περιβαλλοντικής όχλησης. Επίσης στον συγκεκριμένο χώρο δεν θα παρέμεναν κοντέινερ φορτωμένα με απορρίμματα, αλλά αυτά θα μεταφέρονταν άμεσα από την εταιρεία μεταφοράς.

Όπως όμως αναφέρεται στο κατηγορητήριο τίποτε από τα ανωτέρω δεν τηρήθηκε από τη δημοτική αρχή.

Κίνδυνος σοβαρής ρύπανσης

Σύμφωνα με το βούλευμα που έχει στη διάθεσή του το Documento, από 21/4/2015 έως 16/9/2016 οι κατηγορούμενοι με πρόθεση προκάλεσαν ρύπανση και υποβάθμισαν το περιβάλλον δημιουργώντας –με βάση την ποσότητα των ρύπων, την έκταση και το μέγεθος της υποβάθμισης– σοβαρό κίνδυνο ρύπανσης και περιβαλλοντικής διατάραξης.

Ο νυν δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και οι λοιποί ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πύργου κατηγορούνται ότι έλαβαν ομόφωνα την 142/21-4-2015 απόφαση για να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει ως χώρος προσωρινής φόρτωσης των αστικών απορριμμάτων του δήμου ο προαύλιος χώρος του δημοτικού σταδίου Πύργου κατά παράβαση του άρθρου 12 του ν. 1650/1986 και της Υπουργικής Απόφασης ΗΠ 50910/2727 ΦΕΚ Β 1909/22.3.2003.

Αποτέλεσμα της σύμβαση παροχής υπηρεσιών του Δήμου Πύργου με την εταιρεία Αφοι Σιακαντάροι ΕΠΕ ήταν να μετατραπεί ο προαύλιος χώρος του σταδίου σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, χωρίς την ύπαρξη κατάλληλης υποδομής, και εναπόθεσής τους περιμετρικά του σταδίου χωρίς να γίνεται η μεταφόρτωση αυτών.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι έπραξαν το καθήκον τους στο πλαίσιο της νομιμότητας και μάλιστα την περίοδο που ο Πύργος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του αδιεξόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δικαστική διαφωνία

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας εκδόθηκε ύστερα από δικαστική έρευνα και την άσκηση ποινικής δίωξης από την αρμόδια εισαγγελία και έπειτα από μηνυτήρια αναφορά των κατοίκων του Πύργου, δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας αλλά και του σχετικού εγγράφου-παραγγελία 2006/16-5-2016 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Το παράδοξο είναι ότι μετά το πέρας της προανακριτικής διαδικασίας και τις απολογίες των κατηγορουμένων η δικογραφία υποβλήθηκε με το υπ’ αριθμό 2219/1-6-2017 έγγραφο του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας στον εισαγγελέα Πατρών προκειμένου η υπόθεση να εισαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών καθώς μεταξύ των εμπλεκομένων υπήρχαν δύο δικηγόροι. Ομως ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών έστειλε πίσω τη δικογραφία και παρήγγειλε την υποβολή της υπόθεσης με την κατά νόμο πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, διότι κατά την κρίση του δεν υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος των κατηγορούμενων δικηγόρων. Οι οποίοι όμως τελικώς παραπέμπονται σε δίκη.

Καταγγέλλει ότι το βούλευμα «τσουβαλιάζει» το δημοτικό συμβούλιο

Ενας εκ των κατηγορουμένων, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αθανάσουλας, με δηλώσεις του στο Documento καταγγέλλει ότι το δικαστικό βούλευμα «τσουβαλιάζει» όλους σχεδόν τους δημοτικούς συμβούλους και παραπέμπει σε δίκη τους μαζί με τους πραγματικούς υπαίτιους της ρύπανσης και εκείνους που έδωσαν μάχες για να σωθεί ο Πύργος από τα σκουπίδια, με σκοπό να απαλλαγούν οι πρώτοι.

«Εμείς άλλα είχαμε αποφασίσει και άλλα έπραξε η δημοτική αρχή. Επίσης η αστυνομία, το κτίριο της οποίας απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον χώρο του σταδίου, δεν έπραξε ποτέ τίποτε για την παρανομία και την απαράδεκτη εικόνα. Είναι τουλάχιστον άδικο να με στέλνουν κατηγορούμενο την ώρα που σχεδόν μόνος έδινα μάχες στα δημοτικά συμβούλια ως μέλος της επιτροπής Για έναν Πύργο Χωρίς Σκουπίδια, με συνεχείς επαφές στα αρμόδια υπουργεία, μπας και βρουν λύση στο πρόβλημα. Προσωπικά δεν χωράω στο ίδιο τσουβάλι …» τονίζει στο Documento o Χ. Αθανάσουλας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter