Στο σκαμνί Χριστοφοράκος και άλλα 17 πρώην στελέχη της Siemens για την προμήθεια του συστήματος C4I

Στο σκαμνί Χριστοφοράκος και άλλα 17 πρώην στελέχη της Siemens για την προμήθεια του συστήματος C4I

Με τη μεγάλη δίκη με τους 64 κατηγορουμένους για την σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, να είναι σε εξέλιξη, στήνεται και άλλο εδώλιο για μίζες από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

Στο σκαμνί θα καθίσουν αυτή τη φορά 18 πρώην στελέχη του γερμανικού κολοσσού (της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας) για δωροδοκίες σχετικά με την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας παραπέμπει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009… άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.

Την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είχε αναλάβει η αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Το κόστος ανήλθε στα 259.032.250 ευρώ για το ελληνικό κράτος, ενώ το συγκεκριμένο σύστημα ουδέποτε λειτούργησε ουσιαστικά !

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος παραπέμπεται για ενεργητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Μάλιστα το Συμβούλιο Εφετών όχι μόνο διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, και των επίσης κατηγορουμένων Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek αλλά διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση!

Καταργεί ωστόσο την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (του 2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas.

Ειδικότερα, με το επίμαχο βούλευμα ,το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη τους:

* Μιχάλη Χριστοφοράκο, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

* Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) με όφελος ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Για την υπόθεση θα δικαστούν και οι Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθ, Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Από τους εμπλεκόμενους , οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης, θα δικαστούν και για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark παραπέμπονται σε δίκη για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.

Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, όπως και επίσης για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ.

Επίσης, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek παραπέμπονται σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βας. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.

Ακόμα το δικαστικό συμβούλιο :

*Αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ.

*Επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο,Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τέλος, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου για απιστία κατ΄εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση για το εν λόγω αδίκημα είχε υποβάλει στις αρχές Αυγούστου 2017 προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλος Κωσταρέλλος.

Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε μεταβάλλει την αρχική του πρότασή, μετά από παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο διαφώνησε ευθέως με την εισήγηση του να απαλλαγεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με την αρχική κρίση του κου Κωσταρέλλου, ο Χριστοφοράκος δεν …δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν ήταν δωρεά (!) προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο με την δεύτερη και …φαρμακερή πρόταση αποφαινόταν ότι προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter