Στο στόχαστρο οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Στο στόχαστρο οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα το οποίο πρόκειται να λάβει απόφαση για την επιμήκυνση του χρέους, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις αγοραπωλησιες ακινήτων και τις συναλλαγές μη κερδοσκοπικών οργανισμών και το αν από τις πράξεις αυτές υπάρχουν ενδείξεις ή υποψίες ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι ειδικά για τις αγοραπωλησίες ακινήτων οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συγκεντρώνουν στοιχεία και έγγραφα, εντοπίζουν περιπτώσεις που είναι ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος και προχωρούν σε έλεγχο του πόθεν έσχες των αγοραστών ακινήτων. Για όσους προκύπτουν στοιχεία ή υπάρχουν βάσιμες υποψίες για παράνομες συναλλαγές θα ξεκινάει αμέσως ενδελεχής έλεγχος.

Όσον αφορά στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ που αφορούν αγορές αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πολύτιμων λίθων, αντικών, χαλιών (πάνω από 8.000 ευρώ) προβλέπεται ότι οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές υποχρεούνται να τις γνωστοποιούν στην αρμόδια Αρχή. H ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει κάθε συναλλαγή με μετρητά άνω των 500 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Στο κατάλογο των προσώπων που υποχρεούνται να καταγγέλλουν ύποπτες συναλλαγές προστίθενται και οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι εταιρίες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων τρίτων, οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι εταιρίες επενδυτικής διαμεσολάβησης και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία:

1. Ειδικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, από τις εταιρικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα για τους πελάτες τους. Η μη τήρηση του εν λόγω μητρώου, επιφέρει διοικητικές κυρώσεις όπως η αναστολή έκδοσης φορολογικής ενημερότητας των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων και η επιβολή σε αυτούς, με απόφαση της αρμόδιας Αρχής, προστίμου ύψους 10.000 ευρώ με πρόβλεψη προθεσμίας για τη συμμόρφωσή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Το πρόστιμο αυτό αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.

2. Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), το οποίο συνδέεται ηλεκτρονικά με το ΑΦΜ κάθε νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Το Μητρώο αυτό μπορεί να συνδέεται τόσο με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο είναι καταχωρισμένο το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα, όσο και με τα Αποθετήρια Τίτλων.

3. Ειδικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων Καταπιστευμάτων από τους καταπιστευματοδόχους.

Επίσης αναφέρονται:

* υποχρέωση αποχής προσώπων από τη διενέργεια συναλλαγών για τις οποίες γνωρίζουν ή υποπτεύονται ότι σχετίζονται με προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων ή συνδέονται με τη χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

* απαλλαγή από την επιβολή χρηματικού προστίμου (ισχύει η ποινή της τρίμηνης, κατ’ ελάχιστο όριο, φυλάκισης) για τα υπόχρεα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία παραβαίνουν τις διατάξεις απαγόρευσης γνωστοποίησης σε εμπλεκόμενους πελάτες ή τρίτους σχετικών στοιχείων και πληροφοριών.

* υποχρέωση τήρησης μητρώου για τις πληρωμές απόδοσης κερδών ανά παίκτη για τα υπόχρεα πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων.

* απαγόρευση η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τα υπόχρεα πρόσωπα για σκοπούς που δεν συνάδουν με αυτούς του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.

* επανακαθορισμός του πλαισίου συνεργασίας αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών εμπιστευτικής φύσης μεταξύ της Αρχής και των άλλων αρμόδιων αρχών (ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, κ.λπ.).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter