Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αιγυπτιακό σχέδιο για την Παλαιστίνη

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αιγυπτιακό σχέδιο για την Παλαιστίνη

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να «σταθούν στο πλευρό» του Ισραήλ στη διαδικασία ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί ενός σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Την Πέμπτη η Αίγυπτος –που κατήρτισε το σχέδιο σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους– ανέβαλε τη διαδικασία ψηφοφορίας επί του σχεδίου, αφού τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησαν η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ψηφοφορία στο ΣΑ αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στις 21:00 ώρα Ελλάδας (19:00 ώρα Γκρίνουιτς).

«Καλούμε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό μας και αναμένουμε από τον μεγαλύτερο σύμμαχο μας να συνεχίσει την επί σειρά ετών πολιτική του και να ασκήσει βέτο σε αυτό το ψήφισμα», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον με ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία, εγκαταλείποντας τη διπλωματική προστασία που προσφέρουν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε μία από τις πλέον σκληρές προσωπικές επιθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι ο Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκονται πίσω από αυτό το «επαίσχυντο» σχέδιο απόφασης.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο ΥΠΕΞ Κέρι βρίσκονται πίσω από αυτή την επαίσχυντη κίνηση ενάντια στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση κατέστρωσε μυστικά με τους Παλαιστίνιους ένα ακραίο ψήφισμα που στρέφεται ενάντια στο Ισραήλ το οποίο θα ενθαρρύνει τρομοκράτες και εμπορικούς αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σχέδιο. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, απείλησε σήμερα να αποσύρει την οικονομική στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό αν ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και προς όποια κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίξουν το σχέδιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter