Στουρνάρας: Σε επιτροπεία θέλει την Ελλάδα και μετά τον Αύγουστο

Στουρνάρας: Σε επιτροπεία θέλει την Ελλάδα και μετά τον Αύγουστο

Νέα μνημόνια ονειρεύεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τη στιγμή που όλοι οι εγχώριοι οικονομικοί οργανισμοί και think tanks, όπως το ΙΟΒΕ του οποίου προΐστατο προβλέπουν σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. 

Ο κ. Στουρνάρας δεν χάνει ευκαιρία, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί να υπερασπίζεται την δημιουργία προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος διαπιστώνει ότι «η οικονομία ανακάμπτει»! Σύγχυση;

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί. Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη “σφραγίδα του αξιόχρεου” από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter