Στους 99 οι νεκροί στη Γουατεμάλα από την έκρηξη του Ηφαιστείου Φουέγο (Photos)

Στους 99 οι νεκροί στη Γουατεμάλα από την έκρηξη του Ηφαιστείου Φουέγο (Photos)

Τα σωστικά συνεργεία που αναζητούν αγνοούμενους γύρω από το Ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα ήλθαν ξανά αντιμέτωπα με μεγάλες δυσχέρειες–εκρήξεις, ροές λάβας… -στις επιχειρήσεις που ξανάρχισαν μετά την αρχική ηφαιστειακή έκρηξη της Κυριακής, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό, ενώ άλλοι σχεδόν 200 πολίτες ακόμη είναι άγνωστο τι απέγιναν.

«Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα (…) νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», τόνισε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας. Το Ινστιτούτο εξάλλου προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου κατολισθήσεων, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Στο ηφαίστειο, από τον κρατήρα του οποίου συνεχίζει να υψώνεται μια στήλη καπνού και τέφρας, συνέχιζαν να ακούγονται τέσσερις ως πέντε λιγότερο ισχυρές εκρήξεις την ώρα την Τετάρτη.

Το βράδυ της Τρίτης, μια ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο προκάλεσε ξανά πανικό σε κατοίκους που είχαν μόλις επιστρέψει στα χωριά τους. Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έσπευσαν επίσης να απομακρυνθούν από την περιοχή γύρω από τον κώνο, πριν λάβουν την άδεια το πρωί της Τετάρτης να ξαναρχίσουν να επιχειρούν για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους στην ζώνη που κατέκαψαν ποτάμια λάβας.

Από τα 99 πτώματα, έχουν αναγνωριστεί μόλις τα 28 μέχρι τώρα.

Η έκρηξη της Κυριακής είχε επίσης συνέπεια να τραυματιστούν 46 άνθρωποι ενώ εξώθησε τις αρχές να απομακρύνουν από τις εστίες τους 12.089 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (CONRED). Η καταστροφή έπληξε, λιγότερο ή περισσότερο, συνολικά 1,7 εκατ. Γουατεμαλτέκους.

72 ώρες μετά την τραγωδία, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες έμοιαζαν όλο και πιο ισχνές, όπως αναγνώρισε ο Σέρχιο Καμπάνιας, ο διευθυντής επιχειρήσεων της CONRED, ήδη την Τρίτη, αλλά ο ίδιος επέμεινε την Τετάρτη ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί Γουατεμαλτέκοι εξέφρασαν την απόγνωσή τους για την παθητικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Τζίμι Μοράλες μπροστά στην καταστροφή. Επισήμαιναν ιδίως πως παρά τις προσφορές για βοήθεια από άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, καθώς η κυβέρνηση λέει πως περιμένει το πράσινο φως της CONRED, η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Στο Ηφαίστειο «της Φωτιάς» είχε ήδη σημειωθεί μια έκρηξη τον Ιανουάριο του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το προηγούμενο ξύπνημα του ηφαιστείου είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση περίπου 10.000 ανθρώπων που ζούσαν στα χωριά στη νότια πλαγιά του κολοσσιαίου ορεινού όγκου.

Στη Γουατεμάλα είναι ενεργά άλλα δύο ηφαίστεια, το Σαντιαγκίτο (δυτικά) και το Πακάγια (20 χλμ. νότια της πρωτεύουσας). Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια ζώνη όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter