Σχηματίζει κυβέρνηση η Μέι – Αποφασισμένη να ηγηθεί του Brexit (Video)

Σχηματίζει κυβέρνηση η Μέι – Αποφασισμένη να ηγηθεί του Brexit (Video)

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφού επισκέφθηκε τη βασίλισσα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Μόνο το Συντηρητικό Κόμμα μαζί με τους φίλους μας στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα», τόνισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς να ξεκαθαρίσει εάν θα πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας των Συντηρητικών με το δεξιό κόμμα των προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας ή η κυβέρνηση θα είναι μειοψηφίας, με την ψήφο ανοχής του DUP.

«Η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα για μια ασφαλή Βρετανία», τόνισε η κ. Μέι, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit θα διεξαχθούν κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η Βρετανή πρωθυπουργός έκανε ακόμη λόγο για «ισχυρή σχέση μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος εδώ και χρόνια».

Οι Φιλελεύθεροι αρνούνται να στηρίξουν τη Μέι

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει σε συνασπισμό για να στηρίξει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Τιμ Φάρον.

«Αν η Τερέζα Μέι ή οποιοσδήποτε άλλος Συντηρητικός, προσεγγίσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και ζητήσει την υποστήριξή μας για να εφαρμόσουν την ατζέντα τους, ας καταστήσω σαφή τη θέση μας: η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία», είπε ο Φάρον, παραφράζοντας μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέι αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Δεν θα υπάρξουν συμφωνίες, συνασπισμοί ούτε ψήφος εμπιστοσύνης και διευθετήσεις έναντι ανταλλαγμάτων», είπε. «Αν η κυβέρνηση θέσει την Ομιλία της Βασίλισσας ή τον προϋπολογισμό ενώπιόν μας, θα κρίνουμε στη βάση του αν νομίζουμε ότι είναι καλοί για τη χώρα — και αν δεν είναι, δεν θα τους υποστηρίξουμε».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς μετά τις εκλογές του 2010 όπου οι Τόρις δεν είχαν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Όμως ο Φάρον έχει απορρίψει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με τη Μέι λόγω των διαφορών των δύο κομμάτων για το Brexit.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξασφάλισαν 12 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη οι ψήφοι σε μία εκλογική περιφέρεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter