Συγκλονιστική επιστολή μουσουλμάνας ολυμπιονίκη στον Τραμπ

Συγκλονιστική επιστολή μουσουλμάνας ολυμπιονίκη στον Τραμπ

«Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ, ήμουν μία μαύρη μουσουλμάνα σε ένα ελάχιστα γνωστό άθλημα. Εσπασα τις μπάρες των εμποδίων και κατάστρεψα τις προκαταλήψεις… Είπατε, “πιστεύω ότι το Ισλάμ μας μισεί”. Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά προκαλεί φόβο και μίσος… Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιπροσώπευσα την Αμερική, ακόμη και εσάς… Ως αθλήτρια έπρεπε να ξεπεράσω τα εμπόδια. Τώρα πρέπει να το κάνω ως πολίτης». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανοικτή επιστολή της προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα αθλήτρια που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, φορώντας μαντίλα, Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ.

«Εγώ είμαι η εικόνα του αμερικανικού ονείρου. Πήγα σε ένα δημόσιο σχολείο, είχα αγάπη από τους γονείς μου, που μου είπαν ότι θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε με σκληρή δουλειά και επιμονή», γράφει ακόμη η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ στην επιστολή που δημοσιεύει το περιοδικό «Time».

Την ιστορία της δεν την λες και κλασική. Μεγαλώνει λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της είναι αστυνομικός και η μητέρα της δασκάλα ειδικής αγωγής. Εκείνη τρέχει, παίζει βόλεϊ και τένις. Παίρνει υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Duke και τελικά κερδίζει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Κατακτά το αμερικανικό όνειρο, αλλά για λίγο, όπως η ίδια αναφέρει στην επιστολή της.

«Έχω δείξει στον κόσμο ότι είμαι μία μουσουλμάνα και Αμερικανίδα. Αλλά φαίνεται ότι είδατε ένα σήμα κινδύνου στο κεφάλι μου με την μαντίλα, ένα λόγο που προκαλεί άγχος και αγωνία. Είπατε, «πιστεύω ότι το Ισλάμ μας μισεί», Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά προκαλεί φόβο και μίσος. Από τη στιγμή που εκλεγήκατε, με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο, κατηγορήθηκα ότι φαίνομαι ύποπτη και στους δρόμους της Νέας Υόρκης, μου λένε ότι θα πρέπει να γυρίσω στη χώρα μου». (…) Φοβάμαι ότι αυτή δεν είναι απλά μία εκστρατεία τρόμου, αλλά στρέφεται κατά των αμερικανικών ιδεωδών μας, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιπροσώπευσα την Αμερική, ακόμη και εσάς.. Ως αθλήτρια έπρεπε να ξεπεράσω τα εμπόδια. Τώρα πρέπει να το κάνω ως πολίτης».

«Η Ιμπντιχάζ Μουχάμαντ είναι ένα “πρότυπο”. Επειδή αναλαμβάνει την ευθύνη που έχει ως αθλητής, να φτάσει στην επιτυχία. Επειδή δείχνει στους νέους μουσουλμάνους ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην φτάσουν έως τα αστέρια. Και επειδή η ίδια υπερασπίζεται αυτό που κάθε πολίτης πρέπει να υπερασπιστεί: τον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό και την προκατάληψη. Ακόμα κι αν αυτή είναι η πολιτική του Προέδρου», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός γίγαντας των αθλητικών ειδών Nike, με ετήσιο κύκλο εργασιών 29 δισεκατομμύρια ευρώ, θα λανσάρει στην αγορά το 2018, την πρώτη, ειδικά σχεδιασμένη, αθλητική μαντίλα, σε τρία χρώματα: μαύρο ματ, μεταλλικό και γκρι. Αποτέλεσμα μελέτης που διήρκεσε έναν χρόνο. Είναι κατασκευασμένη από πολύ ελαφρύ υλικό, με μικροσκοπικές τρύπες, για να αναπνέει το δέρμα και για να μη χάνει τη φόρμα της και έχει μακρύ πίσω μέρος, για να μη βγαίνει έξω από την αθλητική μπλούζα, κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Η Ζάχρα Λαρί, η πρώτη μουσουλμάνα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, η οποία δεν έχει αγωνιστεί ποτέ με μαντίλα, είναι και η πρώτη αθλήτρια η οποία δοκίμασε τη μαντίλα Nike μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter