Συγκρατημένες οι πρώτες αντιδράσεις των Γάλλων πολιτικών για την προσωρινή κράτηση του Σαρκοζί

Συγκρατημένες οι πρώτες αντιδράσεις των Γάλλων πολιτικών για την προσωρινή κράτηση του Σαρκοζί

Με αφορμή την κράτηση του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2007, από τον τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, εκπρόσωποι της γαλλικής πολιτικής σκηνής τοποθετούνται δημόσια επί του θέματος.

Νυν βουλευτές, πρώην υπουργοί και αντιπρόσωποι των κομμάτων εμφανίζονται αρκετά εγκρατείς στα πρώτα τους σχόλια για την ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην προέδρου. Σε αντίθεση με ό, τι συνήθως συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπου οι υποψίες για συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε παράνομες υποθέσεις αποτελούν την τέλεια δικαιολογία των κομματικών αντιπάλων τους για άμεση «ενοχοποίησή» τους, οι Γάλλοι πολιτικοί προτιμούν να δηλώσουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.

Ας σημειωθεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται σε δεινή θέση. Τελεί υπό προσωρινή κράτηση – μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες- υπό το καθεστώς του μάρτυρα, σε μια σκοτεινή υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του για παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος, κατάχρηση εξουσίας και δημοσίων κονδυλίων.

Το 2014 ο Σαρκό έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρο που κρατήθηκε προσωρινά από αστυνομικούς στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης που αφορούσε χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας του, όχι όμως με «χορηγό» τον Καντάφι.

Το 2012, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας Ζακ Σιράκ, βρέθηκε επίσης υπό κράτηση λίγες ώρες, για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων που επέβαλλε ο ξενοδοχειακός κολοσσός Relais & Châteaux.

Τοποθετήσεις χωρίς εξάρσεις και γρήγορα συμπεράσματα

Ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, προέβη στην εξής δήλωση στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BMF-TV και στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RMC: «Ουδέν σχόλιο επί της ένδικης διαδικασίας, αλλά θα αρκεστώ σε αυτά που έχω να πω για τον άνθρωπο. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ανήκα στην ίδια πολιτική οικογένεια με το Νικολά Σαρκοζί και όσοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις ξέρουν ότι κατά καιρούς είχα μια δύσκολη σχέση μαζί του. Ήταν, ωστόσο, πάντα γεμάτη σεβασμό. Και όσες φορές έχω επικοινωνήσει μαζί του στη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός».

Στο κανάλι RTL, η ευρωβουλευτής Ναντίν Μορανό, πρώην υπουργός του Σαρκοζί, είπε: «Θα δούμε εάν αυτή η προσωρινή κράτηση ήταν δικαιολογημένη, και τι στοιχεία θα φέρει στο φως. Για ακόμη μια φορά, εγώ κοιτάζω την πραγματικότητα των γεγονότων. Η πραγματικότητα των γεγονότων είναι ότι αρκετές φορές αμφισβητήθηκε και πάντα βγήκε καθαρός. Καλώ τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη αρχίσει να ενθουσιάζονται να επιδείξουν σύνεση.»

Η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στην περιοχή της Ιλ ντε Φρανς, δήλωσε στον αέρα του Radio Classique: «Προσωπικά δυσκολεύομαι πολύ να πιστεύσω αυτήν την υπόθεση, αλλά η δικαιοσύνη δουλεύει και εύχομαι πραγματικά να μην υπάρξει καμιά παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στο έργο της […] Σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας που αφορά κάθε πολιτικό άνδρα.»

Ο Στεφάν Τραβέρ, υπουργός Γεωργίας, εκτίμησε στο France Info: «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη σε αυτήν τη χώρα, ευτυχώς. Είναι προς όφελος όλων να προχωρήσει και να διαλευκάνει την υπόθεση.»

Ο Βαλεράν ντε Σαν-Ζιστ, ταμίας του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, έγραψε στο Twitter: «Δεν υποστηρίζω τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν και γνωρίζουν τις εξελίηεις γι’ αυτήν την υπόθεση λεπτό προς λεπτό μου προκαλεί ναυτία. Η δικαιοσύνη μας είναι πραγματικά πολύ άρρωστη.»

Ο βουλευτής του Εθνικού Μετώπου και δικηγόρος Ζιλμπέρ Κολάρ δήλωσε στο LCP: «Πρόκειται για ένα στάδιο στη συλλογή, πράγματι σοβαρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος ή αθώος. Πρόκειται για ένα στάδιο της ερευνητικής διαδικασίας.»

Και ο εθνικιστής Φλοριάν Φιλιπό, πρόεδρος του φιλικού προς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κόμμα των Πατριωτών, έγραψε στο Twitter: «Δεν είναι ποτέ ευχάριστο για την εθνική μας υπερηφάνεια να βλέπουμε πρώην Προέδρους να βρίσκονται υπό κράτηση: σίγουρα. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο: εσείς πιστεύετε ότι αυτοί που έχουν εγκατασταθεί στο Ελιζέ εδώ και αρκετό καιρό είναι άξιοι της θέσης του προέδρου της Δημοκρατίας;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter