Συγκρίνοντας τον Μέσι και τον Ρονάλντο με τον Μαραντόνα – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Συγκρίνοντας τον Μέσι και τον Ρονάλντο με τον Μαραντόνα – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ντιέγκο Μαραντόνα, Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο. Τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν χαρίσει υπέροχες, αξέχαστες, μοναδικές στιγμές στους φιλάθλους. Ο πρώτος θεωρείται ήδη ένας εκ των δύο (Πελέ ο έτερος) κορυφαίων όλων των εποχών, ενώ οι άλλοι δύο διεκδικούν τον χαρακτήρισμό G.O.A.T. (Greatest of all time) με ένα μεγάλο μειονέκτημα: από τη συλλογή τους λείπει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Πελέ έχει τρία (1958, 1962, 1970), ο «Ντιεγκίτο» ένα (1986) και μία συμμετοχή σε τελικό (1990) όπου κατά γενική ομολογία τραβούσε μόνος του το… κουπί της εθνικής Αργεντινής. Ο Μέσι και ο Ρονάλντο δεν έχουν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο και -όπως όλα δείχνουν- θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα, πως η καριέρα τους θα ολοκληρωθεί χωρίς αυτό.

Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: οι συγκρίσεις με τους δύο θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απαγορευτούν… διά νόμου! Οι εποχές είναι εντελώς διαφορετικές, τα δεδομένα απέχουν… έτη φωτός και ως εκ τούτου, η σύγκριση αφορά ανόμοια πράγματα. Οι δύο σύγχρονοι σούπερ σταρ επιβαρύνονται ασύγκριτα περισσότερο σε σχέση με τους παλαιότερους και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου τους βρίσκει «άδειους» από δυνάμεις, σκιές του εαυτού τους.

Ας πάρουμε ως συγκριτικό παράδειγμα τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος μετά από μία απογοητευτική προσπάθεια (Ισπανία 1982), οδήγησε την «Αλμπισελέστε» στην κορυφή (Μεξικό 1986) και έφτασε μια «ανάσα» (ή μάλλον, ένα αμφισβητούμενο πέναλτι) μακριά από το «repeat» στην Ιταλία το 1990.Η ανάλυση που ακολουθεί είναι ενδεικτική:

ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ σεζόν 1985/1986

Πρώτη χρονιά του Ντιέγκο στη Νάπολι και η ομάδα από την αφάνεια (10η, 12η, 8η τις προηγούμενες τρεις περιόδους) κατακτά την τρίτη θέση στη Serie A, αφήνοντας τα πρώτα «σημάδια» για το τί θα επακολουθούσε.

Δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αποκλείστηκε νωρίς στο κύπελλο κι ο Μαραντόνα έδωσε το τελευταίο του επίσημο ματς στις 29 Απριλίου 1986, δηλαδή 35 ημέρες πριν από το πρώτο ματς του Μουντιάλ του Μεξικού. Οι προκριματικοί της Λατινικής Αμερικής είχαν ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 1985, έτσι η επιβάρυνση με την εθνική περιορίστηκε μόνο σε κάποια φιλικά.

Ηλικία : 25 ετών και 8 μηνών

Πρωτάθλημα: 28Κύπελλο : 12Εθνική : 4Ευρώπη : 5ΣΥΝΟΛΟ 49 αγώνες πριν από το Μουντιάλ της Ιταλίας

ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ σεζόν 1989/1990Στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία πλέον, ο Μαραντόνα με επικό one man show (16 γκολ, 9 ασίστ) οδηγεί τη Νάπολι στον τίτλο της Serie A και φτάνει κοντά στο νταμπλ, αλλά γνωρίζει τη συντριβή στη ρεβάνς του τελικού με τη Σαμπντόρια.Το τελευταίο επίσημο ματς διεξάγεται στις 29 Απριλίου, δηλαδή 41 ημέρες πριν από την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (8/6/1986), το οποίο φιλοξενείται στην Ιταλία. Με άλλα λόγια ο Μαραντόνα δεν χρειάζεται καν να ταξιδεύσει μακριά από τη χώρα στην οποία αγωνίζεται.Η Ευρώπη (κύπελλο UEFA) διαρκεί έως τον Δεκέμβριο καθώς η ομάδα του αποκλείστηκε στον γ΄ γύρο από τη Βέρντερ.Η εθνική Αργεντινής ως κάτοχος του τίτλου, δεν μετέχει στους προκριματικούς του Μουντιάλ, έτσι η επιβάρυνση για τον αρχηγό της περιορίζεται σε τέσσερα φιλικά, όλα επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ηλικία : 29 ετών και 8 μηνών

Πρωτάθλημα: 28

Κύπελλο : 12

Εθνική : 4

Ευρώπη : 5

ΣΥΝΟΛΟ 49 αγώνες πριν από το Μουντιάλ της Ιταλίας

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ σεζόν 2017/18Ο χρόνος εμφανίζει για πρώτη φορά τα σημάδια του και ο CR7 δίνει 51 ματς μέσα σε μία σεζόν, τα λιγότερα των τελευταίων οκτώ χρόνων. Βέβαια, η συγκομιδή του παραμένει… εξωπραγματική με 50 γκολ (44 με τη Ρεάλ, 6 με την εθνική).Στη La Liga ξεκουράζεται καθώς μεγάλος στόχος είναι η κατάκτηση του Champions League. Πράγματι η «Βασίλισσα» τα καταφέρνει και υπερισχύει της Λίβερπουλ στον τελικό της 26ης Μαϊου. Αυτό ήταν και το τελευταίο επίσημο ματς του Ρονάλντο, μόλις 21 ημέρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της Πορτογαλίας στο Μουντιάλ. Στην πρεμιέρα εναντίον της Ισπανίας «μάγεψε» ξανά όλον τον πλανήτη με ένα ανεπανάληπτο χατ-τρικ. Από τότε όμως ο γνωστός Κριστιάνο Ρονάλντο… αγνοείται, με αποτέλεσμα οι πρωταθλητές Ευρώπης να πουν «αντίο» από τη φάση των «16».Γενικά, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας έπαιξε σε επτά διαφορετικές διοργανώσεις, έφτασε μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, πραγματοποίησε επτά ταξίδια εκτός Ισπανίας για το Champions League άλλα πέντε με την Εθνική Πορτογαλία κι όλα αυτά σε διάστημα 9 μηνών. Παράλληλα, είναι οκτώ χρόνια πρεσβύτερος απ΄ότι ο Μαραντόνα το 1986.

Ηλικία : 33 ετών και 4 μηνών

Πρωτάθλημα: 27

Ευρώπη : 13

Εθνική : 7

Διάφορα *: 4

ΣΥΝΟΛΟ 51 αγώνες πριν από το Μουντιάλ της Ρωσίας

* Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, Παγκόσμιο Συλλόγων, Ισπανικό Σούπερ Καπ

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ σεζόν 2017/18

Στην περίπτωση του «Βασιλιά Λίο» η λέξη υπερκόπωση δεν αντιπροσωπεύει απολύτως την πραγματικότητα. Μάλλον η «εξόντωση» θα ήταν πιο ενδεικτική!

Από τις 13 Αυγούστου (Super Cup Ισπανίας) μέχρι τις 20 Μαϊου, τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν, έδωσε 59 επίσημους αγώνες. Με το «καλημέρα» (Σεπτέμβριος 2017) πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη Νότια Αμερική προκειμένου να διασώσει την προσπάθεια πρόκρισης της Αργεντινής, και τα κατάφερε. Αγωνιζόταν ασταμάτητα, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 48 γκολ και έφτασε τα 51 στο τελευταίο φιλικό πριν από το Μουντιάλ με την αδύναμη Αϊτή. Εκεί «στρογγύλεψε» στα 60 τα παιχνίδια που έδωσε μέσα σε 9 μήνες.

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας συμμετείχε σε 4 ματς, ήταν… αγνώριστος και η Αργεντινή πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής από τη φάση των «16».

Ηλικία : 31 ετών

Εθνική : 6

Ευρώπη : 10

Πρωτάθλημα: 36

Κύπελλο : 6

Super Cup : 2

ΣΥΝΟΛΟ 60 αγώνες πριν από το Μουντιάλ της Ρωσίας

* Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο Μαραντόνα το 1986 «ανησυχούσε» μόνο για το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ιταλίας. Το 1990 συμμετείχε και στο κύπελλο UEFA.Οι Ρονάλντο, Μέσι κατά τη διάρκεια της σεζόν μετείχαν σε Πρωτάθλημα, Champions League, Ισπανικό Super Cup, προκριματικούς Μουντιάλ. Επιπροσθέτως, ο Ρονάλντο αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και στο Ευρωπαϊκό Super Cup, όχι όμως και στο κύπελλο Ισπανίας το οποίο κατέκτησε η Μπαρτσελόνα με πρωταγωνιστή τον Μέσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter