Συλλυπητήρια Παυλόπουλου – Τσίπρα – Βούτση για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπουλού

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου – Τσίπρα – Βούτση για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπουλού

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μας αφήνει, ως θεσμική και πολιτική παρακαταθήκη, μιαν εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία και έναν συνεπή –κατ’ εξοχήν δε ασυμβίβαστο- αγώνα υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Τα παραπάνω αναφέρει στο συλληπήτηριο μήνυμα του για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου –Μαραγκοπούλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαργκοπούλου, η πρώτη γυναίκα πρύτανης στην Ελλάδα, απεβίωσε χθες σε ηλικία 101 ετών.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντάς την μια εμβληματική προσωπικότητα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Τσίπρας: Η Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου αφήνει παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της

Η Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη τους εμβληματικούς αγώνες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο πρωθυπουργός.

Και προσθέτει: Διακεκριμένη επιστήμονας με διεθνή ακτινοβολία, η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε ελληνικό πανεπιστήμιο και υποδειγματικά ασυμβίβαστη σε όλο της το βίο, χάραξε το δρόμο για την πραγματική ισότητα των φύλων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η αφιέρωσή της στις μεγάλες αυτές αξίες και το πολυσχιδές έργο της αποτελούν παρακαταθήκη για την κοινωνία μας, ώστε να επαγρυπνεί για τη διαφύλαξή τους. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ:

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, μιας ιστορικής μορφή του κινήματος για την ισότητα των φύλων, μιας συνεπούς και αταλάντευτης αγωνίστριας για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, μιας καθηγήτριας με εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία μιας κορυφαίας νομικού, της πρώτης γυναίκας πρύτανη σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησε πιστά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, καθώς και το πλούσιο έργο της, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της

Συλλυπητήριο μήνυμα του Μιχ. Καλογήρου για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου  – Μαραγκοπούλου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο θάνατος της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου καθιστά τον κόσμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ισότητας των Φύλων φτωχότερο. Η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου απέδειξε με τη ζωή και το έργο της πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται για όλες και όλους. Η σκληρή κριτική που άσκησε στα μνημονιακά προγράμματα και τις επιπτώσεις του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ας γίνει οδηγός μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της». 

Η ΓΣΕΕ

 Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «στο όνομα των συνδικάτων και των εργαζομένων της χώρας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, μιας γυναίκας με παγκόσμια αναγνώριση και εκτίμηση, που αφιέρωσε μέχρι τέλους τη ζωή της στον αγώνα της προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου στάθηκε με σεβασμό δίπλα και στα συνδικάτα και ενίσχυσε με την πολύπλευρη γνώση της, το ασίγαστο πάθος και τη συνεπή μεθοδικότητά της, την εμπλοκή τους στον δύσκολο και διαρκή αγώνα θωράκισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

Παρακαταθήκη της στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας αποτέλεσε η ίδρυση και προεδρία για πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη σύνθεση της οποίας τόνισε και υποστήριξε έμπρακτα την αξία της συμμετοχής της ΓΣΕΕ για την ισότιμη προώθηση και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε μία εποχή που τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε διαρκή διακινδύνευση, το έργο της πολυεπίπεδο και οικουμενικό, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και κληρονομιά στον αγώνα για την προστασία τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, όλη την Υφήλιο».

Πολιτική κηδεία

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε σήμερα, η Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου σύμφωνα με την επιθυμία της.Η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter