Συμβούλιο Ασφαλείας: Σήμερα το ψήφισμα για κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

Συμβούλιο Ασφαλείας: Σήμερα το ψήφισμα για κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα επί της πρότασης των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να ενταχθούν σε νέα λίστα περιορισμών, τόσο Βορειοκορεάτες (φυσικά πρόσωπα) όσο και εταιρίες, μετά τις διαδοχικές πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του διεθνούς οργανισμού.

Το προσχέδιο της απόφασης, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, προβλέπει την εφαρμογή απαγορεύσεων κατά τεσσάρων εταιριών κι οργανισμών. Μεταξύ αυτών, η τράπεζα Koryo Bank και η Στρατηγική Διοίκηση Πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται περιορισμοί σε βάρος 14 προσώπων. Μεταξύ αυτών ο Τσο Ιλ Γιου, ο οποίος πιστεύεται ότι εποπτεύει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση που το προσχέδιο ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει το “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων αλλά και την εφαρμογή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, προκειμένου να πληγούν άμεσα οι δραστηριότητες εταιρικών και τραπεζικών οντοτήτων που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να διαφεύγει του πλαισίου των κυρώσεων που εφαρμόζονται σήμερα.

Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο απόφασης για την επιβολή μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να εγκριθούν κεκλεισμένων των θυρών από την επιτροπή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο η διεξαγωγή ψηφοφορίας θα διευρύνει τον διεθνή χαρακτήρα της απόφασης δίνοντας έμφαση στη δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει εξαιτίας των διαδοχικών παραβιάσεων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Πιονγκγιάνγκ.

Η Ουάσινγκτον πραγματοποίησε κύκλο διαπραγματεύσεων πέντε εβδομάδων προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο των νέων κυρώσεων. Η Κίνα είναι ο ουσιαστικός διπλωματικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ενώ μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ, το προσχέδιο της απόφασης για τις νέες κυρώσεις διανεμήθηκε στα υπόλοιπα 13 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με το δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξει το αναφερόμενο προσχέδιο κυρώσεων, καθώς χθες η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές εταιρίες για την υποστήριξη που παρέχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων όπλων της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η παραπάνω απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία και σύγχυση στο Κρεμλίνο, με τη Ρωσία να προετοιμάζει την εφαρμογή αντιποίνων.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται στη Νέα Υόρκη, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ρωσικής οικονομικής διπλωματίας βρίσκεται η Διεθνής Οικονομική Διάσκεψη της Αγίας Πετρούπολης 2017. Η Μόσχα που έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) δρομολογεί τη διεξαγωγή συνομιλιών για την απελευθέρωση των διμερών εμπορικών σχέσεών της με την Ινδία. Στην EEU συμμετέχουν πέραν της Ρωσίας, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Αρμενία και το Κιργιστάν, αναβαθμίζοντας το περιφερειακό οικονομικό κι εμπορικό προφίλ του Κρεμλίνου.

Η συμμετοχή της Ινδίας στο αναφερόμενο οικονομικό μπλοκ εκτιμάται ότι μπορεί ν’ αυξήσει τον συνολικό όγκο του εμπορίου με το Νέο Δελχί κατά 800%.

Από την άλλη μεριά, δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, παρά το γεγονός ότι ενισχύονται οι ουσιαστικοί εμπορικοί δεσμοί, με σημείο οικονομικού ενδιαφέροντος το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ.

Οι ΗΠΑ έθεσαν χθες μονομερώς στην ειδική “μαύρη λίστα” που έχουν καταρτίσει εννέα εταιρίες και κυβερνητικούς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, δύο ρωσικές εταιρίες αλλά και τρία φυσικά πρόσωπα για την υποστήριξη που παρέχουν στην υλοποίηση των οπλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν και το Κέντρο Υπολογιστών της Κορέας (KCC). Πρόκειται για μία κρατική επιχείρηση της Βόρειας Κορέας, η οποία ασχολείται με την παραγωγή προγραμμάτων αλλά και συσκευών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με έδρα την Πιονγκγιάνγκ και γραφεία στη Γερμανία, την Κίνα, τη Συρία και τα ΗΑΕ, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ στη Βόρεια Κορέα.

Η τράπεζα Koryo Bank διαχειρίζεται τραπεζικές συναλλαγές του εξωτερικού για το Γραφείο 38. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες γραφείο που διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την κυβερνητική βάση δεδομένων στη Νότια Κορέα. Τόσο η τράπεζα Koryo Bank, όσο και η θυγατρική της, Koryo Credit Development Bank, έχουν ενταχθεί στη “μαύρη λίστα” του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από το 2016.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα το 2006 για την ανάπτυξη του πυραυλικού και του πυρηνικού προγράμματός της. Από τότε, η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει σε πέντε πυρηνικές δοκιμές κι απειλεί με την πραγματοποίηση έκτης, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κάνει διαδοχικές δοκιμαστικές πυραυλικές δοκιμές αυξάνοντας την ακτίνα δράσης των πυραύλων που εκτοξεύει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter