Συναγερμός στον Δούναβη: Σε επίπεδα ρεκόρ έχει υποχωρήσει η στάθμη του ποταμού

Συναγερμός στον Δούναβη: Σε επίπεδα ρεκόρ έχει υποχωρήσει η στάθμη του ποταμού

Το ύψος της στάθμης του ποταμού Δούναβη υποχώρησε σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ σε τρία τμήματα του ποταμού στην Ουγγαρία εξαιτίας της ξηρασίας, που πλήττει τη χώρα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται προβλήματα στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων και ζημίες στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Στη Βουδαπέστη, η στάθμη των υδάτων του Δούναβη μειώθηκε στα 0,61 μέτρα, λίγο πάνω από το χαμηλό ρεκόρ των 0,51 μέτρων του 2003, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Νερού.

Τουρίστες και ντόπιοι κατέκλυσαν τον χώρο γύρω από τα υποστηλώματα της ιστορικής γέφυρας Margaret για να απαθανατίσουν τη μοναδική θέα της ουγγρικής πρωτεύουσας από την κοίτη του ποταμού.

Ωστόσο, τα πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας αναμένουν απεγνωσμένα τη βροχή, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν βροχοπτώσεις εντός των επόμενων ημερών στην Αυστρία και τη Γερμανία, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την άνοδο της στάθμης των υδάτων στην Ουγγαρία.

Ο Φέρεντς Κρούπα, ο διευθυντής λειτουργίας της ναυτιλιακής εταιρείας γενικού φορτίου Fluvius, είπε ότι η εταιρεία του αναμένει τα έσοδα να είναι κατά 1 εκατομμύριο- 1,5 εκατομμύριο ευρώ λιγότερα τους πρώτους οκτώ μήνες φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των δυσκολιών στην εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων.

Η Fluvius έχει επτά φορτηγίδες, μεταφέροντας κυρίως γεωργικά προϊόντα όπως σιτάρι αλλά και προϊόντα χάλυβα, άνθρακα και λίπασμα στον Δούναβη και τον Ρήνο.

Σύμφωνα με τον Κρούπα, τα εμπορικά πλοία μπορούν να φορτωθούν έως το 25% της χωρητικότητάς τους λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων.

Επιπλέον, ο Γκάμπορ Σπάνγικ, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας MAHART Passnave, ανέφερε πως οι αρχές απαγόρευσαν τα δρομολόγια κατά τη διάρκεια της νύχτας, το διάστημα μεταξύ 8 το βράδυ και 5 το πρωί για τα μεγαλύτερα επιβατικά πλοία και τις φορτηγίδες, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να πέσουν στη στεριά.

«Ελπίζουμε ότι.. σε τέσσερις με πέντε ημέρες θα έχουμε βροχές στην Αυστρία και τη Γερμανία… και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 0,5-0,6 μέτρα στη Βουδαπέστη και στο τμήμα του ποταμού που διαπλέει την Ουγγαρία» σημείωσε ο Σπάνγικ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα κρουαζιερόπλοια διεθνών εταιρειών έχουν ακινητοποιηθεί στη Βουδαπέστη εδώ και δύο εβδομάδες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter