Συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το Κυπριακό

Συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το Κυπριακό

Ανοίγει σήμερα ο φάκελος Κυπριακό οκτώ ημέρες πριν την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βλέπει την Δευτέρα, κατά μόνας στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στόχος είναι αφενός η ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις (ο κ. Τσίπρας είχε και θα έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες για το θέμα) αφετέρου η επίτευξη μιας μίνιμουμ συμφωνίας, τουλάχιστον στο θέμα της στήριξης στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πηγές πάντως του Μαξίμου εκτιμούν ότι και στο θέμα των εγγυήσεων και της σταδιακής αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί υπάρχει έδαφος συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Από εκεί και μετά ανοιχτό παραμένει το αν θα υπάρξει διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν την πολυμερή (δύσκολο λένε στο Μαξίμου) και φυσικά ποιοι και πόσοι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη.

Αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενώ μεθαύριο ακολουθεί ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ την Παρασκευή ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά μεταβαίνει στη ΝΥ προκειμένου να συναντηθεί με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Το σίγουρο είναι ότι ακανθώδη θέματα όπως αυτό των εγγυήσεων και των στρατευμάτων κατοχής παραμένουν «κάτω από το χαλί» και θα βγουν πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη στη Γενεύη κάτι που δεν επιθυμούσε η Αθήνα αλλά όπως έχει γραφτεί πολλάκις η Κυπριακή ηγεσία, με δεδομένη την άρνηση Ερντογάν, δεν επιθυμούσε αυτό να γίνει η αιτία ματαίωσης της όλης διαδικασίας.   

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter