Συνάντηση κορυφής Πούτιν – Άμπε, στην ατζέντα οι Κουρίλες

Συνάντηση κορυφής Πούτιν – Άμπε, στην ατζέντα οι Κουρίλες

Στην πόλη Ναγκάτο θα επιχειρήσουν μία νέα αρχή στις σχέσεις Ρωσίας – Ιαπωνίας κατά την επίσημη επίσκεψη Πούτιν στη χώρα. Η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων -μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Ειρηνικού- είναι το ένα θέμα, αλλά το βασικότερο είναι οι Κουρίλες Νήσοι.

Η Ιαπωνία έχασε τα Νησιά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έκτοτε, εδώ και επτά δεκαετίες, η Ιαπωνία διεκδικεί τις τέσσερις νοτιότερες νήσους. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε πρόσφατα στους υπερήλικες πρώην κατοίκους των νησιών (που έφυγαν μετά το 1945) ότι θα ήθελε να δει το ζήτημα να επιλύνεται «στη γενιά του». 

Πρόκειται, φυσικά, για μία μετριοπαθή εν όψει του ραντεβού με τον Πούτιν. Αλλά και ο Πούτιν από πλευράς του δε φαίνεται ενθουσιώδης: «Είναι αναχρονισμός, αλλά το πώς θα λυθεί είναι μια δύσκολη ερώτηση» απάντησε. 

Αξίζει να τονιστεί μία κάποια ιστορική συνέχεια: Ο πατέρας του πρωθυπουργού Σιντάρο Άμπε ήταν μέλος της ιαπωνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας που προσπάθησε τις προηγούμενες δεκαετίες να βρει λύση με την τότε ΕΣΣΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter