Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν – Στο επίκεντρο η Συρία

Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν – Στο επίκεντρο η Συρία

Στη συριακή κρίση, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και τις διμερείς σχέσεις, ειδικά τα θέματα εμπορίου, αναμένεται να επικεντρωθεί η σημερινή συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα για την τουρκική συνταγματική μεταρρύθμιση στις 16 Απριλίου. Η πρόσκληση για τη συνάντηση προήλθε από το Κρεμλίνο και το τετ-α-τετ των δύο προέδρων δεν προγραμματίστηκε καιρό πριν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάτι στην κατάσταση στην Συρία που οι δύο πρόεδροι θα πρέπει να συζητήσουν άμεσα, πριν ο Ερντογάν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Μαΐου.

Η συνάντηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς Μόσχα και Άγκυρα διατηρούν διαφορετικές στάσεις στην συριακή κρίση. Η Ρωσία υποστηρίζει επιχειρησιακά και πολιτικά τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία παρέχει βοήθεια στους αντάρτες κοντά σε θέσεις στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Η Άγκυρα δεν κρύβει την καχυποψία και την ενόχληση της για την συνεργασία της Ουάσινγκτον με τους μαχητές Κούρδους της Συρίας του YPG, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Η τουρκική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί την δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκίνησε την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο χωρίς τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιδίωκε η τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι τουρκικές αρχές φέρονται να επιθυμούν να προχωρήσουν σε μία αντίστοιχη επιχείρηση στην Τελ Αμπιάντ, μία συριακή πόλη η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του YPG από τον Ιούνιο του 2015. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης την Άγκυρα με την Ουάσινγκτον, καθώς το Πεντάγωνο στηρίζεται έντονα στις χερσαίες δυνάμεις των Κούρδων για τις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Με το βλέμμα στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων

Η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Μόσχα στις 10 Μαρτίου δεν αφαίρεσε πλήρως τον «πάγο» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015.

Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στα θέματα του εμπορίου. Η Ρωσία επιμένει να συνεχίζει το εμπάργκο σε εισαγωγές ορισμένων αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Από την πλευρά της, η Άγκυρα διατηρεί τους δασμών στις εισαγωγές ρωσικού σιταριού προκειμένου να πιέσει την ρωσική πλευρά. Παρά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter