Συνάντηση Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με Μοσκοβισί με φόντο την γ’ αξιολόγηση

Συνάντηση Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με Μοσκοβισί με φόντο την γ’ αξιολόγηση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 16:30.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε και η χρηματοδότηση της Ελλάδας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Εξάλλου, το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν το απόγευμα της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες.

Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EuroWorking Group τη Δευτέρα, εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter