Συνέντευξη με τον συγγραφέα του «Σπασίκλα», Τζεφ Κίνι

Συνέντευξη με τον συγγραφέα του «Σπασίκλα», Τζεφ Κίνι
Ο συγγραφέας του παγκόσμιου best seller «To ημερολόγιο ενός σπασίκλα», Jeff Kinney

Ο συγγραφέας του παγκόσμιου best seller «To ημερολόγιο ενός σπασίκλα», Jeff Kinney, μιλάει στην Αφροδίτη Ερμίδη και το Docville, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στον ελληνικό Τύπο.

 

Ο Τζεφ Κίνι έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό «Time» ένας από τους «100 ανθρώπους στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επιρροή»! Η σειρά των βιβλίων του «To ημερολόγιο ενός σπασίκλα» (The diary of a wimpy kid) κυκλοφορεί σε 90 χώρες, έχει μεταφραστεί σε 45 διαφορετικές γλώσσες ‒ακόμη και στα λατινικά από το Βατικανό!‒ έχει ήδη γυριστεί σε τρεις ταινίες και η τέταρτη αναμένεται μέσα στο 2017. Το πιο σημαντικό όμως που έχει καταφέρει είναι να κάνει εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο να διαβάζουν βιβλία.

Πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Ημερολογίου»;

Σκέφτηκα την ιδέα το 1998, ύστερα από 3 χρόνια τέλειας αποτυχίας να γίνω γελοιογράφος σε εφημερίδα. Το πήρα απόφαση οτι δεν είχα το απαιτούμενο ταλέντο ως εικονογράφος και έτσι αποφάσισα να αρχίσω να ζωγραφίζω και να γράφω όπως ένας 11χρονος! Δούλευα 8 ολόκληρα χρόνια το πρώτο μου προσχέδιο μέχρι που τελικά δημοσιεύτηκε το 2007.

Περιγράψτε τον πρωταγωνιστή των βιβλίων σας Γκρεγκ Χέφλι…

Ο Γκρεγκ είναι ένα έξυπνο γυμνασιόπαιδο εάν και είναι συχνά εγωιστής, τεμπέλης, αλαζόνας ή ακόμη και κακός και ανειλικρινής. Δεν του αρέσει να του ρίχνουν το φταίξιμο και εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να του ανεβάσει τη δημοτικότητα. Ωστόσο, κάποιες φορές είναι και ευγενικός. Είναι ένας αντι-ήρωας, όχι το προφίλ που θα περίμενε κάποιος να δει σε κάποιον πρωταγωνιστή βιβλίων.

Γιατί πιστεύετε ότι αγαπούν τόσο πολύ τα παιδιά τον «Σπασίκλα»;

Επειδή μπορούν να ταυτιστούν μαζί του. Περίμενα ότι κυρίως τα παιδιά στην Αμερική θα καταλάβαιναν το χιούμορ του, αλλά εξεπλάγην με την παγκόσμια αναγνώριση. Τελικά η παιδική ηλικία είναι ίδια παντού! Επιπλέον, δεν αισθάνομαι ότι είναι δουλειά μου το να κάνω ηθικά διδάγματα στα παιδιά. Απλώς προσπαθώ να τα ψυχαγωγήσω. Και εάν τελικά πρόκειται να τους δώσω ένα μάθημα αυτό είναι ότι το διάβασμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό.

Θεοδώρα Κατσιφή: «Πιστεύω ότι τα όρια είναι αναγκαία για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί»

Πώς γνωρίζετε τις σκέψεις και τα αστεία των σημερινών γυμνασιόπαιδων;

Νομίζω ότι αυτά που γράφω είναι διαχρονικά. Οταν ξεκίνησα να γράφω το «Ημερολόγιο», πέρασα 4 χρόνια προσπαθώντας να θυμηθώ πώς είναι να είσαι και να σκέφτεσαι ως παιδί, καθώς και κάθε λεπτομέρεια από τη δική μου παιδική ηλικία. Πιστεύω ότι οι πιο αστείες ιστορίες είναι οι πιο ρεαλιστικές. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πολλές αστείες στιγμές καθώς μεγάλωναν.

Ο Γκρεγκ θα ήταν θύμα bulling στην πραγματική του ζωή;

Πιστεύω ότι ο Γκρεγκ θα έβρισκε τον τρόπο να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το bulling λέω πάντα να μιλάνε με τους γονείς και με τους δασκάλους τους. Οι μεγάλοι ξέρουν καλύτερα να αντιμετωπίζουν το bulling σήμερα απ’ ότι στα δικά μου χρόνια.

τζεφ κίνι σπασίκλας
Ο Τζεφ Κίνι στην Ακρόπολη

 

Πώς νιώθετε για το ότι εξαιτίας σας εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο διαβάζουν βιβλία;

Το βλέπω σαν μια μεγάλη τιμή, ένα πραγματικό προνόμιο. Πιστεύω ότι το πόση ώρα περνούν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη είναι μια από τις σημαντικότερες δοκιμασίες της εποχής μας. Γιατί είμαστε όλοι εθισμένοι, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Εάν ένα βιβλίο είναι καλό, το παιδί θα νιώσει έλξη γι’ αυτό. Πρέπει να σιγουρευτούμε ως γονείς ότι δίνουμε καλά βιβλία στα παιδιά μας. Το «Ημερολόγιο» είναι ένα βιβλίο-είσοδος στο ότι το διάβασμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και τα βοηθάει στο να προχωρήσουν σε σημαντικότερα αναγνώσματα.

Πώς συνδυάζετε τη δουλειά σας στον τομέα της πληροφορικής με τη συγγραφή;

Είναι το ίδιο για εμένα! Και με τα δύο απευθύνομαι και αφηγούμαι στα παιδιά. Γι’ αυτό έχω δημιουργήσει το Poptropica, ένα online εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων. Αυτό που μου προσφέρει είναι το ότι μπορώ να γράφω διάφορα είδη κειμένων: ιστορίες μυστηρίου, φαντασίας, ιστορικά ή ακόμη και τρόμου για παιδιά. Είναι μεγάλο προνόμιο το να μπορώ να τους παρουσιάσω για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως π.χ. την ελληνική μυθολογία.

Πότε να περιμένουμε το επόμενο βιβλίο σας;

Τον επόμενο χρόνο. Χρειάζομαι περίπου 9 μήνες για να δημιουργήσω ένα βιβλίο μου από την αρχή μέχρι το τέλος.

Στείλτε ένα μήνυμα στους μικρούς σας αναγνώστες στην Ελλάδα…

Είχα τη χαρά να έρθω στην Ελλάδα για πρώτη φορά πέρυσι. Ηταν συναρπαστικά και ανυπομονώ να έρθω ξανά.

INFO

Η σειρά των βιβλίων «To ημερολόγιο ενός σπασίκλα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter