Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Προκλητική απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, έδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ, την ίδια ώρα, ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός βρίσκεται στην περιοχή και απειλεί με έρευνες στα σύνορα της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, που επιχειρεί στην περιοχή, παρεμπόδισε το τουρκικό πλοίο.

Το Anadolu ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα “παρεμπόδισε” το Μπαρμπαρός, ενώ το CNN Turk ότι η Άγκυρα στέλνει πολεμικές ενισχύσεις στην περιοχή.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, αναφέρει τα εξής:

«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα.

Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει τα εξής:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter