Συνεχίζεται να καίγεται η Καλιφόρνια – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάντα Μπάρμπαρα

Συνεχίζεται να καίγεται η Καλιφόρνια – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάντα Μπάρμπαρα

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Καλιφόρνιας συνεχίζουν σήμερα να δίνουν μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα που καίνε ανεξέλεγκτα στην περιοχή του Λος Άντζελες, την ώρα που νέες εστίες εκδηλώθηκαν στο Σαν Ντιέγκο και τη Σάντα Μπάρμπαρα, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν σε μαζικές εκκενώσεις.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Λος Άντζελες, οι άνεμοι έχουν ελαφρώς κοπάσει (και πνέουν μεταξύ 50 και 80 χλμ/ώρα) σε σύγκριση με χθες όπου η ταχύτητά τους ήταν ανάλογη με εκείνη των ανέμων που συνοδεύουν έναν κυκλώνα κατηγορίας 1.

Οι συνθήκες στο νότιο τμήμα της πολιτείας παραμένουν «εξαιρετικά επικίνδυνες» λόγω της ξηρασίας και των ασυνήθιστα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, προειδοποίησε η υπηρεσία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών Calfire.

Σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας. Ανέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) και την Αρχή διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) να συντονίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, η Calfire ανέφερε ότι 212.000 κάτοικοι παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους.

Χθες περισσότεροι από 230.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους μετά την εκδήλωση των πρώτων πυρκαγιών τη Δευτέρα στο Λος Άντζελες και την ευρύτερη περιοχή στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Περίπου 600 άνθρωποι φιλοξενήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε κέντρα υποδοχής του Ερυθρού Σταυρού.

Τουλάχιστον 8.700 πυροσβέστες αναπτύχθηκαν σήμερα για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης σε πολλά μέτωπα.

Στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο, σε απόσταση μιάμισης ώρας από το νότιο Λος Άντζελες, δύο μέτωπα έχουν περικυκλώσει την πόλη Μουριέτα. Νοτιότερα, το μέτωπο “Lilac” μετέτρεψε σε στάχτες περισσότερα από 16.000 στρέμματα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών και οι αρχές διέταξαν την εκκένωση των περιοχών που απειλούνται. Η φωτιά «εξαπλώνεται με επικίνδυνη ταχύτητα» και έχει ήδη καταστρέψει 65 κτίρια, σύμφωνα με τους πυροσβέστες. Στο βόρειο τμήμα, η φωτιά “Liberty” έκαψε 1200 στρέμματα βλάστησης και μονάχα το 10% της έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σε αυτήν την περιοχή, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν, έχοντας υποστεί εγκαύματα ή έχοντας εισπνεύσει καπνό.

Στο ίδιο σημείο οι αρχές χρειάστηκε να απομακρύνουν επίσης πολλά άλογα, ορισμένα εκ των οποίων δεν επέζησαν. Στο Σαν Λουίς Ρέι, τουλάχιστον 25 άλογα κάηκαν ζωντανά, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάντα Μπάρμπαρα

Ο Κλιφ Σάισι, προπονητής στο επάγγελμα, περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS8 πως μάταια επιχείρησε να σώσει τη φοράδα του που είχε εγκλωβιστεί στις φλόγες:

«Επικρατούσε σκοτάδι, τα πάντα φλέγονταν και το άλογο δεν έβγαινε. (…) Κάηκε πολύ σύντομα».

Στην κομητεία Βεντούρα, στο βορειοδυτικό Λος Άντζελες, περισσότεροι από 2.500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην καταστροφικότερη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει.

Ο “Thomas” έχει καταστρέψει 530.000 στρέμματα και μόλις το 10% της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, σήμερα το πρωί. Σε αυτή τη φωτιά έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, περισσότερα από 400 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη Δευτέρα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε άλλα 85. Τουλάχιστον 15.000 κτίρια συνεχίζουν να απειλούνται από τις φλόγες.

Ο “Thomas” κατευθύνεται προς τα βορειοδυτικά και απειλεί την πόλη της Σάντα Μπάρμπαρας, την οποία ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιχειρήσεις εκκένωσης των κατοίκων ξεκίνησαν από χθες.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Λος Άντζελες, η φωτιά “Skirball” μετέτρεψε σε στάχτη πολλές κατοικίες στη συνοικία του Μπελ Αιρ, τη συνοικία των δισεκατομμυριούχων. Περισσότερα από 700 σπίτια εκκενώθηκαν.

Φλόγες το ύψος των οποίων φθάνει τα 10 μέτρα έκαψαν την πλούσια βλάστηση στους λόφους όπου δεσπόζουν πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θυμίζουν κάστρα στην Τοσκάνη ή μικρογραφίες παλατιών. Η φωτιά πέρασε ξυστά από την ιδιοκτησία και τον αμπελώνα του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούμπερτ Μέρντοχ, συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσαν οι αρχές σήμερα το μεσημέρι, περισσότερα από 500 κτίρια έχουν καταστραφεί από τις έξι πυρκαγιές που μαίνονται στην πολιτεία και 25.660 κατοικίες απειλούνται. Επιπλέον, 570000 στρέμματα γης κάηκαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter