Σύνοδος Κορυφής: Χαμόγελα, αισιοδοξία, αλλά έμειναν 27 – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύνοδος Κορυφής: Χαμόγελα, αισιοδοξία, αλλά έμειναν 27 – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα δεδομένα έχουν κάπως αλλάξει μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Βρετανία αλλά και την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Αυτό είναι εξάλλου και το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Ποτέ πριν δεν είχα μεγαλύτερη πίστη ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε καλύτερη κατεύθυνση», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

«Η αισιοδοξία μου πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένη, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι που τη δικαιολογούν» σημείωσε και αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη όλων των ευρωπαϊκών χώρων, στην πτώση της ανεργίας, στην οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα, την άνοδο του φιλοευρωπαϊκού αισθήματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογικές ήττες των αντιευρωπαϊκών κομμάτων και οι νίκες των ηγετών που «υποστηρίζουν 100% την ΕΕ, από τη Βουλγαρία μέχρι την Αυστρία και από την Ολλανδία, μέχρι φυσικά τη Γαλλία».

Αναφορικά με το Brexit, σημείωσε ότι, όταν τον ρωτούν αν μπορεί να φανταστεί ένα σενάριο στο οποίο η Μ. Βρετανία παραμένει στην ΕΕ, απαντά πως και η ΕΕ χτίστηκε πάνω σε όνειρα που έμοιαζαν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. «Μπορεί να λένε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ χρησιμοποιώντας το γνωστό στίχο του Τζον Λένον.

17:47 Ικανοποιημένος ο Μακρόν από τη συμφωνία για την Ελλάδα

Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον Αλέξη Τσίπρα, σε συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για πολύ καλό αποτέλεσμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Γάλλο Πρόεδρο για τη στήριξή του.

Δεν τελειώσαμε, ακόμη, άλλα άνοιξε ο δρόμος, φέρεται να είπε ο κ. Μακρόν, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι «πράγματι, τώρα πρέπει να συνεχίσουμε από κοινού με προσεκτικά βήματα».

16:18 Μέρκελ: Θέλω να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθούν σε καλό πνεύμα, αλλά πρόσθεσε πως η έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση του μέλλοντος των υπολοίπων 27 μελών της ΕΕ.

«Φυσικά θα διεξαγάγουμε γρήγορες διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε εντατικές συνομιλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να κρατήσουμε μαζί τις 27 χώρες της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα το βελτιώσουν».

15:56 Κάλεσμα Μακρόν για έλεγχο σε ξένες επενδύσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο για ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Προσερχόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών της ΕΕ, ο Μακρόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά χρειάζονται περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους «διότι άλλοι δεν σέβονται τους κανόνες».

15:48 «Θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία» λέει ο Μακρόν

«Θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία» και θα μιλήσουμε με «μία φωνή», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

15:38 Η Μέι θα ενημερώσει για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο

H πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η χώρας της σκοπεύει να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, κατά τη διαδικασία του Brexit.

Η κ. Μέι εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «πολύ εποικοδομητική» εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, που, όπως είπε, θα καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα χτιστεί η μελλοντική σχέση της Μ. Βρετανίας με τους «φίλους» και «συμμάχους» της ΕΕ. Η βασική προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που μένουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών που μένουν στη Μ. Βρετανία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα θα παρουσιάσει στους 27 ηγέτες της ΕΕ την πρόταση της Μ. Βρετανίας για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Εξάλλου, σχετικά με την τρομοκρατία, που είναι μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, η κ. Μέι ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσει ο εξτρεμισμός και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Η αλλαγή των «δεδομένων»

Η συνάντηση γίνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία και τη διπλή ήττα της Μαρίν Λεπέν τόσο στις προεδρικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία αποδυνάμωσε τη φωνή και τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μόλις έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

«Συναντιόμαστε σε μία πολιτική συγκυρία διαφορετική από ό,τι ίσχυε εδώ και λίγους μήνες, όταν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονταν σε άνοδο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή που απηύθυνε προς τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους προσκαλέσει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση την περασμένη Δευτέρα έδειξε ότι οι Βρυξέλλες είναι σε θέση να ελέγξουν τη διαδικασία.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμη να αγκαλιάσει το σενάριο της άρνησης οποιασδήποτε συμφωνίας παρά να δεχθεί μία αρνητική, θα βρεθεί απόψε μαζί με τους ομολόγους της σε θέση αδυναμίας, αφού έχασε την απόλυτη πελιοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές που προκήρυξε για να ενισχύσει την θέση της στις διαπραγματεύσεις.

Η παρέμβασή της αναμένεται να είναι σύντομη, διότι δεν πρόκειται να είναι εισαγωγική συζήτησης.

Για πρώτη φορά θα μείνουν 27

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι «θα αποκαλύψει» τις αρχές που θα ακολουθήσουν οι Βρετανοί διαπραγματευτές στις συνομιλίες για την τύχη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσής που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Ένα πιο λεπτομερές κείμενο θα δοθεί στη συνέχεια στην δημοσιότητα, στις 26 Ιουνίου.

Στην συνέχεια, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψει την σύνοδο για να επιτρέψει στους ομολόγους της να συζητήσουν το θέμα της μεταφοράς δύο ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν ως έδρα το Λονδίνο, της Τραπεζικής Αρχής και της Υπηρεσίας Φαρμάκων, που θα εγκαταλείψουν το βρετανικό έδαφος.

«Είναι η πρώτη φορά μετά το Brexit που θα βρεθούμε σε 27μελές σχήμα. Θα είναι αρνητικό να μην δώσουμε την εικόνα της ενότητας» προειδοποίησε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Προστασία των πολιτών – Κλιματική Αλλαγή

Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, η ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής είναι αφιερωμένη στην διαμόρφωση μίας Ένωσης προστατευτικής προς τους πολίτες της.

«Οφείλουμε να αποδείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε ικανοί να επαναφέρουμε τον έλεγχο γεγονότων που είναι επιβαρυντικά, κάποιες φορές τρομακτικά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στις εκδηλώσεις της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης θα έχουν πρωταρχική θέση στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Όμως η προστασία αφορά επίσης τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Έλεγχος των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, αντιμετώπιση των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή του κοινωνικού ντάμπινγκ βρίσκονται επίσης στο μενού των συνομιλιών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών και κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία του Παρισιού.

Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ

Στον διπλωματικό τομέα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μάρκελ θα εξετάσουν τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ (2015) για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, που δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει καρπούς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Παρίσι και Βερολίνο θα προτείνουν την παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας για άλλους έξι μήνες.

Η πολιτική προστατευτισμού του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι επικρίσεις του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ έδωσε επιχειρήματα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της Ενωσης στον τομέα της ασφάλειας.

Αντιμέτωποι με το Brexit και τις αμφιβολίες για την δέσμευση της Ουάσινγκτον ως προς την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να δώσουν την στήριξή τους σε σειρά μέτρων που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση των μέσων της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter