«Συνομοσπονδία» Παλαιστίνης – Ιορδανίας προτείνουν οι ΗΠΑ για την επίλυση του Μεσανατολικού

«Συνομοσπονδία» Παλαιστίνης – Ιορδανίας προτείνουν οι ΗΠΑ για την επίλυση του Μεσανατολικού

Αμερικανοί σύμβουλοι που εκπονούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρότειναν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μια “συνομοσπονδία” με την Ιορδανία, αποκάλυψε σήμερα ένα μέλος μιας ισραηλινής, μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Ραμάλα με Ισραηλινούς ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο για το μεσανατολικό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαγκίτ Οφράν της ΜΚΟ “Ειρήνη Τώρα”.

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια, ο Μαχμούντ Αμπάς απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι τον ενδιαφέρει η ιδέα μιας συνομοσπονδίας, μόνο όμως εφόσον αποτελεί μέρος της και το Ισραήλ. Αυτός ήταν ο τρόπος του για να απορρίψει την πρόταση, αφού το εβραϊκό κράτος δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια διευθέτηση, είπε η Οφράν.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε έγινε αυτή η συζήτηση μεταξύ του Αμπάς και των Αμερικανών συμβούλων. Επισήμως, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διακόψει κάθε επαφή με τον Λευκό Οίκο αφότου ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το γραφείο του Αμπάς επιβεβαίωσε ότι έγινε σήμερα μια συνάντηση με Ισραηλινούς ακτιβιστές, όχι όμως και τις δηλώσεις που μετέφερε η Οφράν περί συνομοσπονδίας με την Ιορδανία.

Ένας τμήμα της ισραηλινής δεξιάς θεωρεί ότι η ίδρυση μιας παλαιστινιακής-ιορδανικής συνομοσπονδίας είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ταυτόχρονα να “ξεφορτωθεί” το Ισραήλ κάθε ευθύνη του απέναντι στους 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλοϊσραηλινή. Ο Τραμπ έχει θέσει ως στόχο του την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και έχει αναθέσει στον γαμπρό και σύμβουλό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, να εργαστεί για τον σκοπό αυτόν. Ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ πραγματοποίησαν μια “διακριτική” περιοδεία στην περιοχή, στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Οφράν, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του δικαιώματος των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, το 1948. Οι απόγονοί τους έχουν και αυτοί καθεστώς πρόσφυγα και η UNRWA, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, έχει καταγράψει ως πρόσφυγες περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ισραήλ απαιτεί να εγκαταλείψουν αυτό το αίτημα.

Ο Αμπάς είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα μπορούσε “να καταστρέψει το Ισραήλ” αλλά θέλει να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα αυτό που θεωρείται “κλειδί” για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter