Συντριβή αεροσκάφους στο Μεξικό – Πάνω από 80 οι τραυματίες (Photos)

Συντριβή αεροσκάφους στο Μεξικό –  Πάνω από 80 οι τραυματίες (Photos)

Αεροσκάφος της εταιρείας Aeroméxico που θα εκτελούσε πτήση από την πόλη Ντουράνγκο προς την Πόλη του Μεξικού συνετρίβη, ενώ μόλις είχε απογειωθεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 85 επιβαίνοντες σε αυτό, πάντως δεν σκοτώθηκε κανείς, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές.

Το αεροσκάφος, ένα Embraer 190, έκανε αναγκαστική προσγείωση αμέσως μετά την απογείωσή του περί τις 16:00 (τοπική ώρα· μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), με «97 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος» στην καμπίνα των επιβατών, ανέφερε ο μεξικανός υπουργός Μεταφορών Χεράρδο Ρουίς Εσπάρσα.

«Κανένας δεν έχασε τη ζωή του στο ατύχημα της πτήσης AM2431», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ντουράνγκο, ο Χοσέ Αϊσπούρο.

Κατά τον πρώτο απολογισμό, «υπάρχουν περίπου 85 τραυματίες», είπε ένας εκπρόσωπος της πολιτειακής Πολιτικής Προστασίας, ο Αλεχάντρο Καρδόσα. Ορισμένοι έχουν υποστεί «σοβαρές κακώσεις», πάντως οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι «επιπόλαιοι», διευκρίνισε.

Ωστόσο το πολιτειακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση.

Σαράντα επτά άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ οι υπόλοιποι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από χαλάζι και ισχυρό μετωπικό άνεμο καθώς απογειωνόταν και οι χειριστές του αποφάσισαν να κάνουν αναγκαστική προσγείωση, σύμφωνα με τον Καρδόσα.

«Εκδηλώθηκε φωτιά μετά την αναγκαστική προσγείωση που έκαναν οι πιλότοι, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν άνθρωποι με εγκαύματα» που να είναι σοβαρά, είπε ο Καρδόσα.

Σύμφωνα με επιβάτες, η ορατότητα ήταν πολύ κακή ήδη από πριν από την απογείωση.

Μια εικόνα που τραβήχτηκε από μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου εικονίζει το αεροσκάφος σε ένα χωράφι στην άκρη του διαδρόμου.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι επιβάτες αλληλοβοηθήθηκαν και βγήκαν πολύ γρήγορα από τις τρύπες στην καμπίνα που άνοιξαν όταν έγινε το ατύχημα. Ορισμένοι υπέστησαν νευρικό κλονισμό, ανέφεραν.

Η Aeroméxico είναι μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του Μεξικού και έχει ενταχθεί ως ιδρυτικό μέλος στη συμμαχία Skyteam, στο πλευρό της Air France.

Τον Ιούλιο του 1981, αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση της ίδιας εταιρίας είχε συντριβεί κατά την απογείωσή του στην Πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια) –και σε εκείνη την περίπτωση εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών– με αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Μια 47χρονη μεξικανή επιβάτιδα, η Τζάκλιν Φλόρες, οικιακή βοηθός στην Κολομβία, αφηγήθηκε ότι το αεροσκάφος μόλις απογειώθηκε πήρε κλίση και συνετρίβη. Μπόρεσε να βγει από το αεροπλάνο από μια τρύπα στην άτρακτο μαζί με τη 16χρονη κόρη της. «Ένα κοριτσάκι που βγήκε έκλαιγε, διότι κάηκαν τα πόδια του», είπε η γυναίκα. «Αισθάνομαι ευλογημένη», «ευγνωμονώ τον θεό», πρόσθεσε η ίδια αφού μπόρεσαν μαζί με την κόρη της να βγουν σώες από το διαλυμένο αεροπλάνο.

Νωρίτερα, ο Καρδόσα είχε δηλώσει πως το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση περίπου 10 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, ωστόσο οι αρχές ανακοίνωσαν κατόπιν πως η συντριβή ουσιαστικά έγινε πολύ πιο κοντά, ουσιαστικά μέσα σε αυτό.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Λουίς Χεράρδο Φονσέκα δήλωσε από την πλευρά του ότι τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν θα εξακριβωθούν πριν περάσουν μήνες. Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, τόνισε πως ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης θα ανακτηθούν αφού ολοκληρωθούν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Η βραζιλιάνικη κατασκευάστρια του αεροσκάφους μέσων αποστάσεων Embraer ανακοίνωσε ότι έστειλε μια ομάδα τεχνικών για να συνδράμουν το έργο των μεξικανικών αρχών και διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην έρευνα με οποιοδήποτε τρόπο. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, διευκρίνισε, παραδόθηκε στον μεξικανικό αερομεταφορέα τον Μάιο του 2008.

Ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέφερε μέσω Twitter ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Άμυνας και Μεταφορών και στην Πολιτική Προστασία να συνδράμουν στις σωστικές προσπάθειες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter