Συρία: Σφοδροί βομβαρδισμοί με 17 νεκρούς – Φόβοι για νέα ανθρωπιστική κρίση (Photos)

Συρία: Σφοδροί βομβαρδισμοί με 17 νεκρούς – Φόβοι για νέα ανθρωπιστική κρίση (Photos)

Αεροσκάφη των συριακών και των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων βομβάρδιζαν εντατικά την Τετάρτη περιοχές υπό τον έλεγχο ανταρτών στη νότια Συρία, συνεχίζοντας την επίθεση του καθεστώτος που επιτείνει τους φόβους μη κυβερνητικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων περί νέας ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη χώρα.

Τουλάχιστον 17 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές και τις ομοβροντίες των πυροβόλων εναντίον τομέων που ελέγχουν αντάρτες στην επαρχία Ντεράα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εξ αυτών επτά άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιδρομές κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τρία νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας βομβαρδισμών που ορισμένες πηγές απέδωσαν επίσης στη Ρωσία, αμετακίνητη σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη Νέα Υόρκη, πολλά δυτικά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, προέτρεψαν τη Ρωσία να τηρήσει τις «δεσμεύσεις» της στη νότια Συρία και να σταματήσει την έφοδο του συριακού στρατού η οποία απειλεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας.

Αφού εδραίωσε τον έλεγχό του στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στα περίχωρά της, εκδιώκοντας αντάρτες και τζιχαντιστές, ο Άσαντ βάζει πλέον στο στόχαστρο τον νότο, μια περιοχή εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας, που γειτονεύει με την Ιορδανία και με τα Υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων κατέχει το Ισραήλ.

Την Τρίτη, δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την υποστήριξη αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον συνοικιών της πόλης Ντεράα που ελέγχουν αντάρτες, έπειτα από μια εβδομάδα βομβαρδισμών με στόχο κυρίως τομείς στο ανατολικό τμήμα της ομώνυμης επαρχίας.




Από την έναρξη, τη 19η Ιουνίου, των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ντεράα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή.

Τουλάχιστον 63 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τη 19η Ιουνίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συνολικά πέντε νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το 70% της επικράτειας της επαρχίας Ντεράα και της γειτονικής επαρχίας Κουνέιτρα.

«Η φρίκη δεν γνωρίζει κανένα όριο στη Συρία, όπου τα παιδιά βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε διασταυρούμενα πυρά», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Ενριέτα Φορ, διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF). «Τα παιδιά και οι οικογένειες έχουν ανάγκη τρόφιμα, φάρμακα και προστασία», επέμεινε.

Οι αντάρτες προβάλλουν αντίσταση και την Τετάρτη 12 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση των ανταρτών με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σε ένα χωριό όπου επιχειρούσαν για να το ανακαταλάβουν στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά 750.000 άμαχοι ζουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο νότιο τμήμα της επαρχίας και απειλούνται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ντεράα, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ. Περίπου 45.000 έχουν ήδη εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών της αεροπορίας και του πυροβολικού και στην πλειονότητά τους έχουν κινηθεί προς την περιοχή της μεθορίου με την Ιορδανία, κατά την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter