ΣΥΡΙΖΑ: Η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος αμαυρώνει τη χώρα μας διεθνώς

ΣΥΡΙΖΑ: Η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος αμαυρώνει τη χώρα μας διεθνώς

Άγνωστοι πέταξαν μπογιές το βράδυ της Τετάρτης (27/6) στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη.

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να αποδίδεται σε άτομα που αποκόπηκαν από την πορεία, η οποία έγινε σε συνέχεια του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑ-Θ). 

Οι άγνωστοι κατέστρεψαν και τα λουλούδια που βρίσκονταν τοποθετημένα στο μνημείο.




ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιληφθεί ο Μητσοτάκης τις ευθύνες του

«Τα όσα επακολούθησαν της σημερινής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη για τη συμφωνία με τη FYROΜ προκαλούν οργή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος αμαυρώνει τη χώρα μας διεθνώς, όπως και τα δημοσιεύματα για επιθέσεις ακροδεξιών διαδηλωτών σε άτομα στη Ροτόντα».

‘Αλλωστε, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή ούτε στις φασιστικές πρακτικές, ούτε στην ακροδεξιά ρητορική που τις καλλιεργεί.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί έστω και σήμερα τις ευθύνες του και να σταματήσει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στο εθνικιστικό μίσος και τη βία», καταλήγει.

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ να καταδικάσει άμεσα την βεβήλωση του μνημείου

Να καταδικάσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος, καλεί την ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι ομάδα ατόμων αποσπάστηκε από την πορεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και βεβήλωσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

«Η Νέα Δημοκρατία έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος που ζήτησε από τη μείζονα αντιπολίτευση «να καταδικάσει άμεσα την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από τους φασίστες».

Επίσης, «να σταματήσει να τους προσφέρει πολιτική κάλυψη και νομιμοποίηση».

Καταδίκη από την Ισραηλινή Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με σημερινή ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία, όπως τονίζει, “οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας.

“Η νέα πράξη προσβολής και απαξίωσης ενός συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα, οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΙΚΘ σημειώνει πως “η εικόνα του Μνημείου Ολοκαυτώματος καλυμμένου με κόκκινη μπογιά και της καταστροφής των λουλουδιών που ήταν τοποθετημένα σε αυτό, αποτελεί μια ακόμη θλιβερή και ξεκάθαρη ένδειξη για τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία”.

Επισημαίνει δε ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, βεβηλώνεται και σημειώνει: “Ως φαίνεται, από την τρίτη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος μέσα σε λίγους μήνες (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018 και Ιούνιος 2018), δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας, παρά τα όσα έχει διδάξει η Ιστορία είναι έτοιμοι να βαδίσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες”.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα τονίζει ακόμα πως “ο εφησυχασμός, η άγνοια και η ανοχή, απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν δυστυχώς σε αυτούς που σήμερα βάφουν κόκκινο ένα μνημείο που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο βωμό φασιστικών ιδεολογιών, το δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter