Συσκέψεις και επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Βόλο και Λάρισα

Συσκέψεις και επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Βόλο και Λάρισα

Τον Βόλο και τη Λάρισα επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία.

Συνάντηση με νέους επιχειρηματίες του Βόλου στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας με έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, στο πρώην εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα.

Ο πρωθυπουργός τούς χαιρέτισε έναν-έναν, ρώτησε και έμαθε τα ονόματά τους και με τι ασχολούνται και είχε σύντομους διαλόγους μαζί τους. Με έναν από τους παρευρισκομένους αστειεύτηκε όταν του είπε ότι είναι μηχανολόγος μηχανικός και ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «κανείς δεν είναι τέλειος». Ο μηχανολόγος μηχανικός σπούδασε την ίδια περίοδο με τον κ. Τσίπρα.

Αμέσως, μετά ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη, άκουσε τους επιχειρηματίες που τον ενημέρωσαν αναλυτικά.

«’Ηρθα για να σας ακούσω», είπε ο κ. Τσίπρας και οι επιχειρηματίες μίλησαν για τις δραστηριότητες τους, τις επιδόσεις τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη στήριξη που χρειάζονται από την κυβέρνηση. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πρωθυπουργός τους διέκοπτε ζητώντας επιπλέον πληροφορίες.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 2 μ.μ. στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας που δημιουργήθηκε και ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος του Ιδρύματος Σοφία Στάικου και η διευθύντρια Αλεξάνδρα Ράπτη και μαζί με τους υπευθύνους του Μουσείου ξενάγησαν τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό του.

Στις 6.00 το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Λαρισαίων, στο ξενοδοχείο Imperial, στη Λάρισα.

Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στις 7.30 μ.μ. στη Λάρισα

Στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας που πραγματοποιείται στη Λάρισα θα μιλήσει στις 7.30μ.μ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από τον κ. Τσίπρα θα μιλήσουν ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.








Οι επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους επιχειρηματίες

Με δεδομένο το στόχο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της έρευνας και της τεχνολογίας, σήμερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Βόλο με επιχειρηματίες δεύτερης γενιάς και με επιχειρήσεις Startups.

Οι επιχειρήσεις αυτές στην πλειοψηφία τους αναπτύσσουν έναν εξαγωγικό δυναμισμό, ενώ πολλές από αυτές αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το οποίο μάλιστα δημιουργούν ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής.

Ενδεικτικά, η εταιρεία CENTAUR ξεκίνησε εν μέσω κρίσης το 2014 στο Βόλο και δραστηριοποιείται στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech). Προσφέρει λύσεις παρακολούθησης και προστασίας αγροτικών προϊόντων και όλο αυτό γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας προσβάσιμης από smartphone, tablet κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία το 2016 προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια 1,3 εκατ. δολαρίων από κοινοπραξία επενδυτών από Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν και η δημιουργία της Centaur Analytics Inc (επέκταση της εταιρείας) στις ΗΠΑ, με σκοπό την ταχεία διείσδυση στην αμερικάνικη και την παγκόσμια αγορά. Εργάζονται 17 επιστήμονες.

Η εταιρεία των αδελφών Λαζάρου που δραστηριοποιείται στη Βιομηχανία μετάλλου, με επεξεργασία και εμπόριο λαμαρίνας, παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, και κάνει χρήση υψηλής τεχνολογίας για ποιοτικά προϊόντα. Εφοδιάζει επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών, της άμυνας και των κατασκευών.

Η Agile Agriculture Technologies αναπτύσσει συστήματα και αυτοματισμούς ακριβείας για τη γεωργία. Πρόκειται για ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης το οποίο τοποθετείται πάνω στα τρακτέρ. Το σύστημα καταγράφει τις ανάγκες των φυτών σε λίπασμα καθώς το τρακτέρ κινείται εντός του αγρού και αποφασίζει πόσο λίπασμα πρέπει να πέσει σε κάθε σημείο του σε πραγματικό χρόνο. Επίσης η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή ενός βιομηχανικού πρωτοτύπου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρώτα βήματα πωλήσεων.

Η SDNEG (STEEL & STRUCTURAL DETAIL ENGINEERS) προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού κατασκευών κτιρίων με χρήση τεχνολογίας BIM (Building Information Modeling, δημιουργία 3D μοντέλων ως βάση για τις κατασκευές). Στην εταιρεία εργάζονται 20 μηχανικοί και συμμετέχει σε πολύ μεγάλα projects παγκοσμίως, όπως η αναβάθμιση του Διυλιστηρίου Ελευσίνας (ΕΛΠΕ), η Γέφυρα του Ικονίου (Ελλάδα), το Qatar Mall στην Ντόχα, ο δορυφόρος του Ριάντ, το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν).

Η NILO που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση απορρυπαντικών κ καλλυντικών. Διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες (Θεσσαλονίκη και Βόλος). Η εταιρεία είναι συνεργάτης μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης από τις οποίες προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της. Στην εταιρεία εργάζονται 70 άτομα ενώ βραβεύτηκε με το βραβείο καινοτομίας στην κατηγορία των προϊόντων “Personal Care”. Ο τζίρος διπλασιάστηκε κατά τα τρία τελευταία έτη, ξεπερνώντας τα 12.000.000 ευρώ.

Η LNSA (Ελαστικές Ενώσεις) παρέχει υπηρεσίες συγκολλήσεων ιμάντων και άλλες μορφές κατασκευής και επεξεργασίας ελαστικού (παραγωγή ελαστικών ιμάντων µε ενίσχυση συρματόσχοινων, παραγωγή υλικών συγκολλήσεως και επισκευής ελαστικών ιμάντων κλπ). Έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 3.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία, µε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου. Το προσωπικό της εταιρείας ανέρχεται συνολικά σε 140 άτομα. Βασικοί πελάτες ∆ΕΗ, ΑΓΕΤ, ΤΙΤΑΝ καθώς και αντίστοιχες του εξωτερικού (Γερμανία, Ισπανία κλπ). Καθιέρωση του εμπορικού σήματος (ELENsa) στις ξένες αγορές.

Τα Σπιτικά Τρόφιμα πρόκειται για μια εταιρεία που παρασκευάζει ημιέτοιμα γεύματα και προπαρασκευασμένες συνταγές (λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια, σεφταλιές κ.ά.) Το 2002 σε συνεργασία με τον όμιλο «ΑΒ Βασιλόπουλο» ανέπτυξε νέα προϊόντα και πέρασε στην παραγωγή ετοίμων φαγητών παραδοσιακής κουζίνας. Από το 2003 εξάγει σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία. Ενώ για τις πρώτες ύλες συνεργάζεται κατευθείαν με παραγωγούς.

Η ΦΕΡΑΙΑ ΓΗ παρασκευάζει αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε 8 ευρωπαϊκές χώρες και σε 4 πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά. Η εταιρεία κατέχει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για το Προϊόν «Τσάι του Βουνού» για την μέθοδο παρασκευής του ροφήματος. Από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ KannaΒΙΟ, παράγει το πρώτο αιθέριο έλαιο Βιομηχανικής Κάνναβης στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο

Το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι το 4ο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο (μετά της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης) και ο στόχος των περιφερειακών συνεδρίων να υπάρξει αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής, στη βάση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η συζήτηση που γίνεται και στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στον καλύτερο σχεδιασμό και την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου τα εργαλεία αυτά να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός μοχλός για την μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως παρούσα συγκυρία, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ορατή, είναι η πλέον κατάλληλη για έναν τέτοιο σχεδιασμό. Έτσι ώστε το πέρασμα στην εποχή της βιώσιμης ανάκαμψης να βρει τη χώρα έτοιμη, ικανή να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, χωρίς τις αντιφάσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Και το κυριότερο, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές για τη δίκαιη ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλίας στη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν μαζική και ουσιαστική, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή και τις συζητήσεις που έγιναν.

Τις εργασίες άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της περιφερειακής ένωσης Δήμων Γιώργου Κωτσού.

Στη συνέχεια έγιναν δύο παράλληλες συνεδριάσεις.

Η μία με θέμα “Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση” και με ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Η άλλη με θέμα “Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική” και με ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη και τον πρόεδρο της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο παράλληλες συνεδριάσεις το πρωί και δύο το απόγευμα.

Το πρωί:

– Συνεδρίαση με θέμα “Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων”, με ομιλητές τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

– Συνεδρίαση με θέμα “Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία” με ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη.

Το απόγευμα:

-Συνεδρίαση με θέμα “Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία”, με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

-Συνεδρίαση με θέμα “Παιδεία, Έρευνα και οικονομία της Γνώσης”, με ομιλητές τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter