Τα αδέσποτα δεν γιορτάζουν ποτέ!

Τα αδέσποτα δεν γιορτάζουν ποτέ!

Παρά μόνον όταν βρουν ένα καλό σπίτι, ένα καταφύγιο. Γιατί τα ζώα αυτά ζουν για να βρίσκονται πλάι στον άνθρωπο και χρειάζονται προστασία, αγάπη, νερό, φαγητό, φροντίδα!

Είναι αυτό το βλέμμα… Δύο μάτια σε κοιτάνε, σχεδόν πάντα φοβισμένα, πολύ συχνά πεινασμένα και διψασμένα…

Μπορεί μερικές φορές να γίνονται επιθετικά, ίσως γιατί κάποιοι άλλοι τα χτύπησαν, τα φόβισαν, τα απείλησαν.

Πόσες φορές βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ανυπεράσπιστο αδέσποτο με τρομαγμένα μάτια ή αυτά που σου λένε «θέλω να έρθω μαζί σου»…

Πόσες φορές τα υποτίμησαν οι άνθρωποι, πόσες φορές τα βασάνισαν, τα προσπέρασαν….

Και όμως και ψυχή έχουν και πόνο αισθάνονται και αγάπη μπορούν να δώσουν…

Πολλή αγάπη, χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα…

4 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Όπως μας λέει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος:

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Τα ζώα είναι έμβια όντα και η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά, η φροντίδα για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Δυστυχώς, όμως, στην χώρα μας δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων. Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και οφείλουν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις.

Αν αντιληφθώ ότι κάποιο ζώο κακοποιείται που μπορώ να το καταγγείλω;

Και στην ερώτηση αυτή απαντά με tweet η Ελληνική Αστυνομία. «Η κακοποίηση, ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου είναι πράξεις άδικες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Ν. 1197 / 1981, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4039/ 2012 και ισχύει σήμερα.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.»

Υποφέρουν από ζέστη, κρύο, ασθένειες, υποσιτισμό, δίψα! 

Στις μέρες μας, υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη.

 «Τα αδέσποτα ζώα βιώνουν μια ζωή φτωχή και δυστυχισμένη στους δρόμους, αφού συχνά ταΐζονται ανεπαρκώς, υποφέρουν από υπερβολική ζέστη, κρύο και από ασθένειες, ενώ ακόμη πιο συχνά κινδυνεύουν από εχθρικά και βίαια άτομα».

Προσθέτει ότι «επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ανθρώπου, συμπέρασμα το οποίο αποτελεί ακόμα ένα λόγο, ώστε να αναλάβουμε όλοι δράση στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων, αλλά και να αναλάβουμε την ευθύνη με την υιοθεσία ενός κατοικίδιου». 

Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα

Γιατί επελέγη η ημέρα αυτή:

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων για τρεις λόγους:

Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4) και

Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Για το άρθρο αυτό «πέσαμε» σε πολλές φωτογραφίες κακοποίησης από όλο τον κόσμο: Κακοποίηση, εγκατάλειψη. ευθανασία, φόλα και τόσα άλλα…

Προτιμήσαμε να μην εκθέσουμε αυτές τις φωτογραφίες. Εξάλλου ο αγώνας (και) για την προστασία των ζώων, των αδέσποτων συμπεριλαμβανομένων, είναι καθημερινός. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter