Τα δίδυμα στο ρινγκ της κεντροαριστεράς

Τα δίδυμα στο ρινγκ της κεντροαριστεράς

Μπορεί όλοι ανεξαιρέτως να δήλωσαν ευχαριστημένοι από τις πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς και έτοιμοι να υπηρετήσουν την ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών, ωστόσο όσο πλησιάζει η 12η Νοεμβρίου τόσο ξεδιπλώνουν, εκτός από το κεντροαριστερό και κυβερνητικό τους πρόγραμμα, τις επικοινωνιακές τους ικανότητες… εξουδετέρωσης των συνυποψηφίων ή έστω εκείνων που ο κάθε υποψήφιος θεωρεί υπολογίσιμους αντίπαλους!

Ετσι, έχοντας διαμορφωθεί πλέον ξεκάθαρα τα «ντουέτα» των βασικών αντιπάλων, οι υποψήφιοι αναδεικνύουν τις θέσεις τους, αλλά ακόμη περισσότερο τα… ελαττώματα των συνυποψηφίων!

Θεοδωράκης Vs Γεννηματά

Αυτή η… κολόνια-κόντρα κρατάει χρόνια! Από το 2015 για την ακρίβεια, όταν όλοι περίμεναν τη συνεργασία Ποταμιού – Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έμειναν με τη χαρά, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης τα… βρόντηξε, θεωρώντας ότι η Φώφη Γεννηματά τον θέλει ουρά του ΠΑΣΟΚ. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι –όχι του Ποταμιού, πάντως, που κοντεύει να στερέψει– και ο Σταύρος αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία ενός νέου κόμματος που δεν θα λέγεται Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά θα είναι κάτι παρόμοιο! Βασικά του επιχειρήματα κατά της Φώφης είναι ότι εκείνη θέλει ένα κόμμα «μικρό», των μηχανισμών, που θα μπορεί να ελέγχει και να ηγεμονεύει. Γι’ αυτό και επικέντρωσε τα πυρά του στα διαδικαστικά, με κύριο θέμα την εξ αποστάσεως ψήφο, που το δυναμίτισε κυρίως η Φ. Γεννηματά, με επιχείρημα ή πρόσχημα το διαβλητό της διαδικασίας. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες μικροδιαφωνίες, όπως η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών που συμπίπτει με τον μαραθώνιο της Αθήνας…

Γεννηματά Vs Θεοδωράκη

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, από τη σιγουριά των αξιωμάτων της και του brand name με τον πράσινο ήλιο, έκανε ξεκάθαρο από την αρχή ότι η ίδια πήρε την πρωτοβουλία συνένωσης της κατακερματισμένης κεντροαριστεράς και τελικά δικαιώθηκε. Οσο για τις αντιρρήσεις και τα παράπονα του Θεοδωράκη, τον αντιμετωπίζει περίπου όπως οι μητέρες τα παιδιά: «Σοβαρέψου, να πάμε παρακάτω»! Με λίγα λόγια, του αποδίδει την κύρια ευθύνη για την ανάλωση της κουβέντας στα διαδικαστικά, που κούρασε τον κόσμο και κόντεψε να αποδυναμώσει τη δυναμική του όλου εγχειρήματος και, φυσικά, όπου χρειάστηκε, πάτησε σθεναρά πόδι για να περάσει το δικό της!

Καμίνης Vs Γεννηματά

Και εκεί που όλοι τον είχαν για γνήσιο τέκνο του… Φώτη Κουβέλη –όλα καλά και στρογγυλεμένα, ζήτω ο πολιτικός πολιτισμός, δεν πειράζει αν μας πάρει και λίγο ο… ύπνος– ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ξεσπάθωσε και τόλμησε να προβεί σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, πράγμα που δεν έκανε ούτε ο Σταύρος! Με αφορμή την απουσία της Φ. Γεννηματά από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τη χαρακτήρισε «φυγόμαχη» αναδεικνύοντας εικόνα διάσπασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού άλλη στάση τήρησε ο βασικός εταίρος Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ και άλλη οι εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι. Ο Καμίνης παρουσιάστηκε έτσι ως ανυποχώρητος ειδικά σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεματοφύλακας της ενότητας του νέου φορέα για την επόμενη ημέρα, έστω κι αν ο ίδιος δεν θα είναι βουλευτής…

Γεννηματά Vs Καμίνη

Απαξιωτική ήταν η στάση-απάντηση της Φώφης στον Γ. Καμίνη, τον οποίο κατηγόρησε για «μικρότητες» με στόχο προσωπικά οφέλη όταν εκείνος τη χαρακτήρισε «φυγόμαχη»! Και εκείνη, πάντως, παρότι δεν το έχει πει ξεκάθαρα, προβάλλει τη δική της πολιτική πορεία και συνέπεια στον χώρο προκειμένου να καταδείξει την αδυναμία της υποψηφιότητας Καμίνη, καθώς από πολλούς θεωρείται ο βασικός της αντίπαλος, λόγω της επιμονής του να παραμείνει δήμαρχος Αθήνας ακόμη και αν εκλεγεί αρχηγός του νέου φορέα. Παράλληλα, απέναντι στην «απολιτίκ» –για πολλούς– υποψηφιότητα Καμίνη, η κ. Γεννηματά αντιπαραθέτει τη… μασίφ παρουσία της στην πολιτική ζωή της χώρας μέσα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου εξαρχής θεωρούσε ότι κάποτε δικαιούται να κληρονομήσει, λόγω Γεωργίου Γεννηματά, έστω και αν αργούσε λίγο εκείνη η ώρα, καθώς προηγούνταν ο νούμερο ένα κληρονόμος Γιώργος Παπανδρέου.

Θεοδωράκης Vs Καμίνη

Καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι εάν επικρατήσει η Φ. Γεννηματά η δεύτερη θέση θα παιχτεί μεταξύ Στ. Θεοδωράκη και Γ. Καμίνη προκειμένου να πάμε σε δεύτερο γύρο, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει βάλει εξαρχής στο στόχαστρο τον δήμαρχο, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο: επειδή σκοπεύει το πρωί να είναι… δήμαρχος και το βράδυ πρόεδρος κόμματος! Οπως λέει και ξαναλέει, λοιπόν, η προεδρία ενός κόμματος είναι «full time» δουλειά και άρα ο Καμίνης δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του ρόλου του εφόσον εκλεγεί. «Το να δημιουργήσεις ένα νέο κόμμα δεν μπορεί να είναι απογευματινή εργασία» ξαναείπε προσφάτως ο Στ. Θεοδωράκης και διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα τυπικού ασυμβίβαστου, αλλά ότι πρέπει «όλη μέρα και όλη νύχτα να συνεργάζεσαι, να δουλεύεις, να μελετάς, να χτίζεις». Και άρα «πώς μπορείς να είσαι και δήμαρχος της πρωτεύουσας;» αναρωτήθηκε. Παράλληλα, μας υπενθυμίζει συχνά ότι ο Γ. Καμίνης δεν είναι βουλευτής και δύσκολα θα διαχειριστεί την εικόνα και τη στρατηγική του νέου φορέα στη Βουλή.

Καμίνης Vs Θεοδωράκη

Και να που… ξαναέκανε την έκπληξη ο χαμηλών τόνων δήμαρχός μας και δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Στ. Θεοδωράκης δεν μπορεί να ηγηθεί μιας παράταξης γιατί, όπως είπε, «δεν ηγείσαι εδώ πέρα με κύριο προσόν το lifestyle και την εικόνα, πρέπει να έχεις ένα βαθύ περιεχόμενο από κάτω, πρέπει να υπάρχει ένα υπόστρωμα όπου να μιλάμε για την ουσία των πραγμάτων»! Μάλιστα! Φυγόμαχη η Φώφη, lifestyle άνευ περιεχομένου και… υποστρώματος ο Σταύρος! Δεν τα πάει κι άσχημα ο δήμαρχος! Οπως ήταν φυσικό, άστραψε και βρόντηξε ο Σταύρος και με ανακοίνωση του Ποταμιού κατηγόρησε τον Καμίνη ότι εξαπολύει επιθέσεις λάσπης, δανεισμένες «από τη λασποθήκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Από πλευράς δημάρχου, ουδέν σχόλιον…

Ανδρουλάκης Vs Γεννηματά

Ο νεότερος υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα προβάλλει κυρίως αυτό: ότι είναι νέος, άφθαρτος, αλλά διαθέτει την απαραίτητη ηγετική πείρα καθώς υπήρξε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και είναι σήμερα δραστήριος ευρωβουλευτής. Στρέφει τα βέλη του κυρίως κατά της Φ. Γεννηματά –πράγμα που έχει συμβεί από καιρό εξάλλου, πολύ πριν από την εκλογική κούρσα και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του–, αποδίδοντάς της κατηγορίες περί μηχανισμών και αυταρχισμού έναντι κάθε διαφορετικής φωνής μέσα στο κόμμα. Είναι γνωστή, άλλωστε, η κόντρα των δύο σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που είχε ως αποτέλεσμα την καρατόμηση του προσκείμενου στον Νίκο Ανδρουλάκη Στέφανου Ξεκαλάκη, γραμματέα του κόμματος. Ο Ν. Ανδρουλάκης, άλλωστε, τα έχει βάλει και με το επιτελείο της Γεννηματά και κυρίως με τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα, τον οποίο αποκαλεί συνήθως «κινούμενο μηχανισμό»!

Γεννηματά Vs Ανδρουλάκη

Και ενώ ουδείς –πλην Γιάννη Μανιάτη– κάνει παραλληλισμούς μεταξύ Γ. Καμίνη και Ν. Ανδρουλάκη, αφού ο δεύτερος έχει επίσης δηλώσει ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του νέου φορέα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την Ευρωβουλή και άρα θα κάνει το Αθήνα – Βρυξέλλες… Παγκράτι – Κολιάτσου, η Φ. Γεννηματά έχει από καιρό ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στον εσωκομματικό της (ΠΑΣΟΚ) αντίπαλο. Η χαρακτηριστική ατάκα της ύστερα από εκείνη την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, για μηχανισμούς που «ακόμη και αν φορούν προβιά του “νέου” δεν μπορούν να κρύψουν ότι χαρακτηρίζονται από παλιές, καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές» αφορούσε αποκλειστικά τον Ν. Ανδρουλάκη, τον οποίο θεωρεί παιδί του κομματικού σωλήνα – και δεν είναι η μόνη. Και τελικά η στάση της «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», από ό,τι φαίνεται, δεν της βγήκε σε κακό.

Μανιάτης Vs Γεννηματά, Θεοδωράκη και… Ραγκούση

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης έχει βάλει στο επίκεντρο της τακτικής «εξουδετέρωσης» του αντιπάλου τη Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη. Και αυτό επειδή και οι δύο είναι αυτήν τη στιγμή πρόεδροι κομμάτων δοκιμασμένων και «κολλημένων» σε… χαμηλό βαρομετρικό, όπως συχνά λέει. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι οι σημερινές ηγεσίες έχουν δοκιμαστεί και ο κόσμος ζητά το καινούργιο και μάλιστα με πραγματικά επαγγελματικά ένσημα – σπόντα κυρίως για τη Φώφη, σε αντιδιαστολή με τη δική του επαγγελματική αλλά και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία! Παράλληλα, κάνει λόγο για «κολλημένα» ποσοστά της τάξης του 7%, δείχνοντας τη Φ. Γεννηματά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ για τον Στ. Θεοδωράκη έχει δημοσίως αναρωτηθεί πώς θα πετύχει ως πρόεδρος ενός νέου, μεγάλου πολιτικού φορέα αφού απέτυχε ως επικεφαλής του Ποταμιού.

Προσφάτως, ωστόσο, τα έβαλε και με το κατά πολλούς αουτσάιντερ Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή το επιθετικό προεκλογικό σποτ τού πρώην συντρόφου του στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας με νόημα πως δεν μπορεί να υιοθετεί διχαστικές τακτικές κάποιος «που απουσίαζε επί μια πενταετία, όταν όλοι οι υπόλοιποι δίναμε τη μάχη να σταθεί όρθια η παράταξη απέναντι στα ψεύδη της ΝΔ και τις ύβρεις του ΣΥΡΙΖΑ»! Ως γνωστόν, ο Γ. Ραγκούσης έφυγε από το ΠΑΣΟΚ το 2012 και επέστρεψε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνοντας μια… στάση στην Ωρα Αποφάσεων των Αννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη.

Ραγκούσης Vs… όλων!

Εχει δικαίως κερδίσει τον ρόλο του πιο τολμηρού υποψηφίου, λόγω της επιμονής του να δεσμευτούν όλοι από τώρα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, αλλά και εξαιτίας της κόντρας του με την Εκκλησία! Ο Γιάννης Ραγκούσης, λοιπόν, έχει κάνει προεκλογική του παντιέρα τη διαφαινόμενη για τον ίδιο πρόθεση των «φαβορί» Γεννηματά, Καμίνη, Θεοδωράκη, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ. Γι’ αυτό πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το προεκλογικό του σποτ, με βασική ατάκα «είναι ξεκάθαρο τι πάει να γίνει». Το βίντεο Ραγκούση αποτελείται από αποσπάσματα συνεντεύξεων των συγκεκριμένων συνυποψηφίων του, οι οποίοι έπειτα από σχετική ερώτηση απαντούν ότι θα συνεργαστούν –χωρίς να μιλούν σώνει και καλά για τη ΝΔ– «βάσει προγράμματος». Από εκεί πιάστηκε ο Γ. Ραγκούσης για να αποδείξει του λόγου του το… αληθές!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter