Τα γλυπτά της Σοφίας Βάρη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τα γλυπτά της Σοφίας Βάρη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κοιτώντας την εικαστικό Σοφία Βάρη δίπλα στα γλυπτά της δεν μπορείς να πεις τι από τα δύο είναι πιο εντυπωσιακό: εκείνη που διατηρεί τη γοητεία μιας κοσμοπολίτισσας, πανέμορφης γυναίκας ή τα ασπρόμαυρα, μνημειακών διαστάσεων, έργα της που φιλοξενούνται στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου μπορείτε να δείτε από κοντά (με ελεύθερη είσοδο) τα έργα της παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδας να στολίζουν τον χώρο μπροστά από το κανάλι του ΚΠΣΙΝ. Μάλιστα εάν τύχει να βρεθείτε εκεί βραδινές ώρες θα έχετε μια ακόμα πιο ιδιαίτερη εμπειρία, με τον ειδικό φωτισμό τους να τους προσδίδει επιπλέον ζωντάνια.

Η έκθεσή της «Φόρμες και Αντιθέσεις» περιλαμβάνει δεκαέξι γλυπτά τα οποία έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία. Κάνοντας όμως το δικό της «ρεπεράζ» στο χώρο του Ιδρύματος, αποφάσισε να τα μετατρέψει χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δύο αντίθετα χρώματα, το άσπρο και το μαύρο λόγω της γοητείας που της ασκεί το ελληνικό φως αλλά και της ιδιοσυγκρασίας του κτιρίου. «Ως ελληνίδα με γοητεύει το φως και η θάλασσα. Και τα δυο στοιχεία όμως έχουν ιδιαιτερότητες. Το φως βγάζει την ένταση από τους όγκους και τα κάνει πιο επίπεδα. Και το νερό έχει μεγάλη ένταση, παίζει με τον αέρα, ενώ τα γλυπτά δεν μπορούν. Προσπάθησα να τους δώσω αρμόνια, δύναμη, παθός, κομψότητα· σαν την απαλότητα του νερού αλλά και το νεύρο του» δήλωσε η ίδια στην συνέντευξη τύπου σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε για την έκθεση των έργων της δίπλα από το θαλασσινό νερό του καναλιού του ΚΠΣΙΝ.

Γιώργος Ρόρρης: «Δύσκολο και ανυπόφορο στη ζωγραφική είναι αυτό που δεν σου αρέσει»

Η Σοφία Βάρη (σύζυγος του Φερνάντο Μποτέρο) ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας, Παρισιού, Μονακό και Πιετρασάντα. Έχει παρουσιάσει τα έργα της παγκοσμίως, σε πολυάριθμα μουσεία και γκαλερί όπως το Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία, το Palazzo Bricherassio στο Τορίνο, το Ludwig Museum στο Κόμπλεντς και το Pera Museum στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε χώρους όπως η Piazza del Casino στο Μόντε Κάρλο και ο Ναός του Κομφούκιου στο Πεκίνο. Σήμερα Γλυπτά της βρίσκονται μεταξύ άλλων στο Παρίσι, τη Ρώμη, το Μόντε Κάρλο, το Μπάντεν Μπάντεν, τη Γενεύη, τη Μαδρίτη και την Καρταχένα της Κολομβίας.

Σοφία Βάρη γλυπτά

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Σοφία Βάρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 από Έλληνα πατέρα και Ουγγαρέζα μητέρα. Σπούδασε στην Αγγλία και τη Γαλλία όπου γνώρισε τα τότε νέα ρεύματα της γλυπτικής, τον κυβισμό και τον σουρεαλισμό. Το έργο της είναι μία αναζήτηση φόρμας και ισορροπίας, βαθιά επηρεασμένο από την κυκλαδική τέχνη, καθώς και την τέχνη των Μάγια, των αρχαίων Αιγυπτίων, των Ολμέκων και την μπαρόκ αισθητική. Εκτός από τα μπρούτζινα γλυπτά, η Σοφία Βάρη είναι γνωστή για τα κολλάζ και τα έργα της με λαδόχρωμα και ακουαρέλες, τα οποία συνδυάζουν αυστηρές γεωμετρικές γραμμές και αισθησιακές καμπύλες.

Info Έως τις 7 Οκτωβρίου 06.00-00.00.

Σοφία Βάρη γλυπτά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter