Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνιστούν νέο δάνειο

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνιστούν νέο δάνειο

Φωτιές έχει ανάψει στην Αθήνα το δημοσίευμα του Reuters σε σχέση με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σύμφωνα με την οποία μια χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των τόκων των Ελληνικών δανείων μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερήσουν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ.

Αυτό από πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε ως νέο συμβατικό δάνειο και συνεπώς θα συνοδεύονταν από ένα νέο πρόγραμμα – μνημόνιο. Το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ με χθεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο για μερίδα ΜΜΕ που «έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM η οποία είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο».

Την ίδια ώρα κύκλοι στην Αθήνα θυμίζουν ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προβλέπονται με την απόφαση της 24ης Μαΐου του 2016 μαζί φυσικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη εκτελούνται και τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Στην εν λόγω απόφαση δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε επιπλέον «conditionality», σε επιπλέον μνημόνια, ή επιπρόσθετες προϋποθέσεις που να επιβαρύνουν την ελληνική πλευρά, το αντίθετο μάλιστα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν την συμβατική υποχρέωση που ανέλαβε η πλευρά των δανειστών ως αντίκρισμα για την νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων από την Βουλή των Ελλήνων.

Άλλωστε η επέκταση των δανείων, παρότι αποτελεί ένα de facto και όχι συμβατικό δάνειο, δεν μειώνει την παρούσα αξία του Ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί μελλοντικά η απόφαση του Μαΐου του 2016 ενώ ήταν γνωστό σε όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις του 2016 ότι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν τότε θα περιλαμβάνονταν και επεκτάσεις δανείων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter