Τα ψέματα για την offshore της Μαρέβας

Τα ψέματα για την offshore της Μαρέβας

Με τη γίδα στην πλάτη, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, πιάστηκαν η ΝΔ, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης και ο Σταύρος Παπασταύρου για την offshore εταιρεία της συζύγου του προέδρου της ΝΔ.

Τον Φεβρουάριο του 2017 το Documento αποκάλυψε τη σχέση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι με την offshore εταιρεία Εternia Capital Management. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επικοινωνήσαμε αρχικά με την κ. Γκραμπόφσκι ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις. Η ίδια μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου όχι μόνο δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για την offshore αλλά έκανε λόγο για «συκοφαντία» και προειδοποίησε πως τον λόγο έχει πλέον η ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ παρέπεμψε σε εξώδικο του 2016 προς το περιοδικό Hot Doc στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά στην offshore της συζύγου του προέδρου της ΝΔ.

«Ηδη από τις 07.02.2017, με δημόσια τοποθέτησή της, η κ. Γκραμπόφσκι έχει αναφέρει ότι τον λόγο πλέον έχει η ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο διάλογος με αυτούς που επιμένουν στη συκοφαντία και σκόπιμα αγνόησαν το περιεχόμενο του από 11.03.2016 εξωδίκου της, με το οποίο απαντούσε με απόλυτη πληρότητα σε παρόμοιο δημοσίευμα, είναι προσχηματικός και δεν έχει πλέον κανένα νόημα» είχε ισχυριστεί στο Documento ο δικηγόρος της κ. Γκραμπόφσκι. Με λίγα λόγια ως δημόσιο πρόσωπο η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκέστηκε σε απειλές και αόριστες απαντήσεις δίχως να απαντά στην ουσία της υπόθεσης.

Η ΝΔ και οι ατυχείς οφθαλμαπάτες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΝΔ με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε την περίοδο εκείνη, όπου ανέφερε ούτε λίγο πολύ ότι η συγκεκριμένη εταιρεία περιλαμβάνεται στο βιογραφικό της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

«Αναμένουμε τον κ. Βαξεβάνη και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στο Μοσχάτο, για να παραλάβουν το βραβείο Πούλιτζερ. Το κέρδισαν επάξια καθώς… αποκάλυψαν στοιχεία που δημόσια δηλώνει στο βιογραφικό της η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο η ΝΔ ψευδόταν στην ανακοίνωσή της. Στο βιογραφικό της στο LinkedIn η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ αναφέρει την Εternia Capital Advisors και όχι την offshore Εternia Capital Management, η οποία εντοπίστηκε στα Paradise Papers με μέτοχο την κ. Γκραμπόφσκι. Οκτώ μήνες μετά το δημοσίευμα του Documento οι αποκαλύψεις ενός διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνουν το αληθές των όσων ανέφερε η εφημερίδα.

Κυρκίνης: Ίσως είχε γίνει παρερμηνεία

Σε ανασκευή των όσων είχε αναφέρει παλιότερα στο Documento προχώρησε ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, ο –κατά δήλωσή του– ιδιοκτήτης της Eternia Capital Advisors, συμβουλευτικής εταιρείας στην Ελβετία, που δηλώνει η κ. Γκραμπόφσκι στο βιογραφικό της. Οταν το Documento είχε εντοπίσει κοινό διαφημιστικό και κοινή διεύθυνση της Eternia Capital Advisors με την offshore της Μ. Γκραμπόφσκι Eternia Capital Management, ο κ. Κυρκίνης μας είχε δηλώσει πως «με την Eternia Capital Management δεν έχω καμία σχέση, περί αυτού σας διαβεβαιώ», ενώ στη συνέχεια ανέφερε «δεν την ξέρω την Eternia Capital Management».

Σε δηλώσεις του όμως στο «Εθνος» αναφορικά με την offshore εταιρεία που μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν ξέρει, ο κ. Κυρκίνης δήλωσε πως «στο πλαίσιο συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με τη δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω τη λύση της, όπως και έπραξα».

Επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον κ. Κυρκίνη, προκειμένου να διαπιστώσουμε την αιτία της διαφοροποίησης των δηλώσεών του: «Ισως είχε γίνει παρερμηνεία. Αυτό που είχα καταλάβει από την ερώτησή σας ήταν αν είναι δική μου η Eternia Capital Management ή αν υπάρχει ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση αυτής με τη δική μου συμβουλευτική εταιρεία, την Eternia Capital Advisors. Οπότε αυτό εννοούσα, όχι ότι δεν έχω ουδεμία σχέση με την εταιρεία. Είχα μια συνεργασία με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας και μου ζήτησαν, επειδή έκλεισε το fund, να κλείσουμε την εταιρεία που δεν είχε πια δραστηριότητα. Αυτό έπραξα και δεν είχα κάποια περαιτέρω συνεργασία».

Ο κ. Κυρκίνης, φερόμενος ως ιδιοκτήτης της Eternia Capital Advisors που η κ. Γκραμπόφσκι αναφέρει ότι ίδρυσε, έχει συνεργαστεί ξανά με την τελευταία. Υπήρξαν μέλη ελβετικής εταιρείας που διαχειριζόταν κεφάλαια, της Dara Capital AG. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Κυρκίνης αντικαθιστά τον Σταύρο Παπασταύρου στο ΔΣ της MG Capital Advisors, την οποία ίδρυσε η κ. Γκραμπόφσκι και στη συνέχεια μετατράπηκε στην εταιρεία ρούχων Zeus & Dione. Ο κ. Κυρκίνης είναι στο ΔΣ της γνωστής εταιρείας online delivery e-Food και δραστηριοποιείται στη γνωστή επιχείρηση υποδηματοποιίας Toms. Στο παρελθόν εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων.

Τα μισόλογα Παπασταύρου

Την ύπαρξη της Eternia Capital Management τελικά φαίνεται ότι γνώριζε και ο κ. Παπασταύρου. Οπως ανέφερε ο ίδιος στο «Eθνος» «πρόκειται για εταιρεία πελάτη του» με την οποία είχε «επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360 Ltd, το οποίο διαχειρίζεται η Eternia Capital Management.

Οταν τον Φεβρουάριο του 2017 το Documento επικοινώνησε με τον κ. Παπασταύρου και του έθεσε το ερώτημα εάν έχει οποιαδήποτε σχέση με την Eternia Capital Management, είχε απαντήσει πως δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Ουδέποτε υπήρξα μέτοχος, ιδιοκτήτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, νόμιμος εκπρόσωπος ή διαχειριστής της εταιρείας Eternia Capital Management» είχε ισχυριστεί χαρακτηριστικά στο Documento. Παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι η offshore εταιρεία ανήκει σε «πελάτη» του και ότι ο ίδιος είχε επαγγελματική σχέση με το fund το οποίο διαχειριζόταν η συγκεκριμένη offshore. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter