Τα σενάρια της πτώσης του Μιράζ – Τριήμερο πένθος στην Αεροπορία για τον Γιώργο Μπαλταδώρο (Photos + Video)

Τα σενάρια της πτώσης του Μιράζ – Τριήμερο πένθος στην Αεροπορία για τον Γιώργο Μπαλταδώρο (Photos + Video)

Ασαφή παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της πτώσης του Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που στοίχισε τη ζωή στον σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο χθες το πρωί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών και αξιωματικών, το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πως είναι αυτός της απώλειας προσανατολισμού λόγω της χαμηλής νέφωσης και της σκόνης στο σημείο όπου κινείτο το αεροσκάφος, εξαιτίας των οποίων πιθανόν η ορατότητα του πιλότου να ήταν χαμηλή. Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της αδιαθεσίας ή άλλου αιφνιδιαστικού προβλήματος που μπορεί να αντιμετώπισε ο πιλότος, λόγω του οποίου δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πτώση του αεροσκάφους. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μυστήριο το γεγονός ότι το Μιράζ 2000-5 δεν εξέπεμψε ποτέ σήμα για βλάβη ή εγκατάλειψης αεροσκάφους.

Πάντως, το ενδεχόμενο της μηχανικής βλάβης φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν καινούργιο και υπερσύγχρονο.

Σημειώνεται ότι την ώρα της πτώσης το Μιράζ βρισκόταν σε σχηματισμό με δεύτερο Μιράζ, το οποίο βάσει των κανόνων θα έπρεπε να ακολουθεί το πρώτο. Ωστόσο, φαίνεται πως ο πιλότος του αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την πτήση του πρώτου αεροσκάφους και αγνόησε τον κανόνα, μία απόφαση που έσωσε τη ζωή του δεύτερου πιλότου, ο οποίος φαίνεται πως απέφυγε την τελευταία στιγμή την πρόσκρουση στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο για αναχαίτιση τουρκικού αεροσκάφους και επέστρεφαν στη βάση τους.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έχει ήδη συσταθεί επιτροπή η οποία ερευνά τα αίτια της τραγωδίας.

Ποιος είναι ο κυβερνήτης που χάθηκε στο Αιγαίο

Νεκρός είναι ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος, γεννημένος το 1984 και πατέρας δύο παιδιών. Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Τον θάνατο του  σμηναγού είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος μέσω Twitter.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε αργά το απόγευμα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας:

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Ποιος είναι ο Γιώργος Μπαλταδώρος

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος που υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο ιπτάμενος που έχασε την ζωή του, στην πτώση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου. 

Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης, καθώς και στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι νεκρός.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του (κεντρική), ενώ στο προφίλ που διατηρούσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο πιλότος έχει μια φωτογραφία στο εξώφυλλό του με Μιράζ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και πατέρας δύο παιδιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος χειριστής δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του.

Μάλιστα, οι κοντινοί του άνθρωποι έκλεισαν τον λογαριασμό του στο Facebook, ο οποίος πλέον με τη σχετική ρύθμιση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον “στη μνήμη του Giorgos Baltadoros”.

Τι λέει ο πατέρας του, Απόστολος Μπαλταδώρος

Ο πατέρας του σμηναγού που βρήκε τραγικό θάνατο, Απόστολος Μπαλταδώρος αποκάλυψε μιλώντας στο «Epsilon», ότι ο γιος του βρισκόταν για τελευταία μέρα στη Σκύρο στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας αποστολής που ανατίθεται στα Mirage και πως θα επέστρεφε την Παρασκευή στην Τανάγρα.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, περιμένουμε και εμείς να μάθουμε», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν μας είπαν αν το παιδί πρόλαβε να εκτιναχθεί (…) το παιδί ήταν χρόνια στα Mirage, ήταν έμπειρος πιλότος και σήμερα τελείωνε και θα επέστρεψε στην Τανάγρα, τελευταία μέρα ήταν σήμερα».

«Ήταν ο καλύτερος πιλότος, ήταν έμπειρος πιλότος», είπε ακόμη ο πατέρας του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Δείτε το βίντεο: 

Επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους γονείς του σμηναγού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του αδικοχαμένου σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, Μαρία και τον πατέρα του, Απόστολο Μπαλταδώρο και τους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του σμηναγού και επανέλαβε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα τους.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε σήμερα με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5 σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Αλέξης Τσίπρας: Χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο

“Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα τη βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινά συλλυπητήριά του, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου Γιώργου Μπαλταδώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πολιτικός κόσμος αποδίδει φόρο τιμής στο νεκρό σμηναγό 

Όταν ο νεκρός σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος μιλούσε για τους κινδύνους στο Αιγαίο (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter