Ταμεία, στρατός και ιδρύματα οι νέοι ξενοδόχοι της Αθήνας

Ταμεία, στρατός και ιδρύματα οι νέοι ξενοδόχοι της Αθήνας

Από την αλλαγή ιδιοκτήτη του King George στο Σύνταγμα έως την αξιοποίηση των «διδύμων» της Ομόνοιας, του ξενοδοχείου 4 αστέρων Esperia Palace, του πρώην ξενοδοχείου La Mirage και του ιστορικού King’s Palace στη γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, η τουριστική αγορά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στο παρά πέντε να αναγεννηθεί, προλαβαίνοντας το τρένο της ανάπτυξης.

Για την απόκτηση του King George που ανήκει στη Eurobank, Ελληνες και ξένοι επενδυτές υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκαέξι μη δεσμευτικές προσφορές. Τις επόμενες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου, το οποίο έχει αποτιμηθεί στα 50 εκατ. ευρώ.

Το King George από τα τέλη του 2012 διαχειρίζεται η εταιρεία Λάμψα, συμφερόντων του εφοπλιστικού ομίλου Λασκαρίδη, στο πλαίσιο συμφωνίας μίσθωσης της μονάδας από τη Eurobank για περίοδο 20 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 700.000 ευρώ. Η Λάμψα εκμεταλλεύεται και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και έχει δικαίωμα προτίμησης (first refusal) στον διαγωνισμό του King George (δηλαδή θα ερωτηθεί αν θέλει να καταβάλει το ίδιο τίμημα με τον πρώτο που θα επιλεγεί προκειμένου να προτιμηθεί).

Ο όμιλος Λασκαρίδη συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την 50ετή εκμίσθωση του ιστορικού King’s Palace το οποίο ανήκει στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγωνιστική διαδικασία για τη μίσθωση του εννιαώροφου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 13.244 τ.μ., έχει σταματήσει, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου θα εκδικαστεί η προσφυγή του κοινοπρακτικού σχήματος της Hard Rock με την Παναγιώτα Κελέση και τον Ιωάννη Ανδρικόπουλο. Η εν λόγω κοινοπραξία συμμετείχε στον διαγωνισμό, αλλά αποκλείστηκε στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης. Το ζευγάρι Κελέση – Ανδρικόπουλου μπήκε δυναμικά το τελευταίο διάστημα στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας ανοίγοντας στις αρχές Ιουνίου, το ολοκαίνουριο 4άστερο Athenaeum Grand Hotel επί της λεωφόρου Συγγρού 142.

Η Hard Rock International φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, καθώς με τους εδώ συνεργάτες της εξετάζει και άλλα κτίρια, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να μετατραπούν σε ξενοδοχεία μεγάλης δυναμικότητας, άνω των 170 δωματίων, τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Πιθανόν μάλιστα να κατέβουν στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενοικίαση του κτιρίου όπου λειτουργούσε παλαιότερα το ξενοδοχείο 4 αστέρων Esperia Palace, στην οδό Σταδίου.

Ξενοδοχεία στα… όπλα

Με τιμή εκκίνησης ετήσιου μισθώματος στις 336.000 ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας προκήρυξε διαγωνισμό για το πρώην La Mirage. Το οκτώροφο κτίριο με αντικειμενική αξία 6,24 εκατ. ευρώ έχει επιφάνεια 9.392 τ.μ. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε στα 40 χρόνια. Η δαπάνη ανακατασκευής έχει υπολογιστεί κατ’ ελάχιστο στα πέντε εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 11 Αυγούστου. Θα είναι δημόσιος ηλεκτρονικός πλειοδοτικός και θα διενεργηθεί σε μία φάση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Επιπλέον, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5 επιφάνειας 5.284,14 τ.μ. με τιμή εκκίνησης ετήσιου μισθώματος τις 480.000 ευρώ. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε στα 20 έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα 20 έτη. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με την περιγραφή, το κτίριο δύναται να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις εμπορικής ή τουριστικής φύσεως, όπως τη δημιουργία ξενοδοχείου, γραφείων, εταιρειών και πολυκαταστήματος.

Ξενοδοχεία μπορεί να φιλοξενήσουν και τα δύο μικρότερα ακίνητα του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας επί της οδού Βαλτετσίου 17 και επί της οδού Ξάνθου 3 στην Αθήνα. Οι διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των δύο ακίνητων, συνολικής επιφάνειας 484 τ.μ. και 323 τ.μ. θα γίνει στις 2 Αυγούστου.

Ιδρύματα

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή προκήρυξε διαγωνισμό για τη μακρόχρονη μίσθωση κτιρίου 967,20 τ.μ. με υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους υπέρ του ισογείου και δώμα επί των οδών Μητροπόλεως 78 και Αιόλου, ιδιοκτησίας κληροδοτήματος Δημητρίου Στίνη, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείρισή της.

Η διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται στα 20 χρόνια, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα στις 6.250 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη μακρόχρονη μίσθωση του πολυώροφου κτιρίου καταστημάτων και γραφείων, ιδιοκτησίας του ιδρύματος, που βρίσκεται στην Πλάκα, επί της οδού Καρόρη αρ. 9, συνολικής επιφανείας 939,77 τ.μ. Ως βέλτιστη χρήση για την αξιοποίηση του ως άνω ακινήτου του ιδρύματος η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας με ύψος επένδυσης 485.000 ευρώ και με μηνιαίο μίσθωμα (τιμή α΄ προσφοράς) το ποσό των 3.800 ευρώ. Η διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται στα 20 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, τις διαδικασίες για τη λειτουργία τριών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας εκκινεί το ίδρυμα Mπάγκειος Επιτροπή σε ιδιόκτητα ακίνητα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται επί της πλατείας Ομονοίας –τα δίδυμα αριστουργηματικά ξενοδοχεία του Ερνέστου Τσίλλερ, «Μπάγκειον» (1894) και «Μέγας Αλέξανδρος» (1889)– και το τρίτο δίπλα στη Βαρβάκειο επί της οδού Αρμοδίου 12 (πρόκειται για κτίριο τεσσάρων ορόφων με χρήση και ξενώνα-ξενοδοχείου). 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter