Τεράστιο το πλήθος στην Παγκόσμια Υπερηφάνεια της Μαδρίτης

Τεράστιο το πλήθος στην Παγκόσμια Υπερηφάνεια της Μαδρίτης

Γύρω στα δύο εκατομμύρια άτομα έλαβαν μέρος στην παρέλαση της Παγκόσμιας Υπερηφάνειας, τη μεγάλη γιορτή της ΛΟΑΤ κοινότητας

Μετά από περισσότερο από μία εβδομάδα εκδηλώσεων, συναυλιών και της παρέλασης που παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες, η Παγκόσμια Υπερηφάνεια της Μαδρίτης, η τελευταία ενσάρκωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ LGBT στον κόσμο, έλαβε τέλος σήμερα

Από το ξεκίνημά της το 2000, η Παγκόσμια Υπερηφάνεια διεξάγεται μία φορά κάθε χρόνια σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο για να προωθήσει τα δικαιώματα για λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς  (LGBT) κοινότητες. 

Στην πέμπτη πορεία World Pride Parade αναμένονταν ένα με δύο εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Έχουν προηγηθεί πορείες στη Ρώμη το 2000, την Ιερουσαλήμ το 2006, το Λονδίνο το 2012, το Τορόντο το 2014, ενώ η επόμενη World Pride θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το 2019.

Πέρυσι 800.000 με 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην ετήσια πορεία Pride που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τον σύλλογο LGBT της ισπανικής πρωτεύουσας.

«Είναι μια διαδήλωση πολιτική, διεκδικητική πίσω από την εορταστική και παιχνιδιάρικη εμφάνισή της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας LGBT (FELGBT) Χεσούς Γκενερέλο.

Στο βασικό πανό διατυπώνεται το αίτημα για «δικαιώματα σε όλο τον κόσμο για την κοινότητα LGBT», τονίζει. Ένα άλλο  γράφει ότι «δεν πρέπει πλέον να θεωρούμε τους διεμφυλικούς άρρωστους».

Η Ισπανία δεν κατήργησε παρά το 1979 τον νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνταν επικίνδυνοι και κινδύνευαν με φυλάκιση. Όμως πριν 12 χρόνια η χώρα προκάλεσε αίσθηση επιτρέποντας τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η Γερμανία περιλαμβάνεται από χθες στον κατάλογο των 20 δυτικών χωρών που έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, παρά την αντίθεση άποψη της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Έχουμε κερδίσει πολλά πράγματα, όμως σε άλλες χώρες του κόσμου, και ακόμη και στην Ισπανία στα μικρά χωριά, πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε», τόνισε ο Χεσούς Γκονζάλες, ένας Ισπανός φωτογράφος 41 ετών.

Σύμφωνα με τη διεθνή ένωση LGBTI, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενήλικων ανδρών παραμένουν παράνομες σε 72 χώρες του κόσμου, ενώ οι σχέσεις μεταξύ γυναικών σε 45.

«Η ποινή του θανάτου για σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε οκτώ χώρες», τονίζει η LGBTI, αναφερόμενη στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Οι διοργανωτές καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της Μαδρίτης μεταξύ άλλων και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όσους δεν μπορούν να διαδηλώσουν, κυρίως στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaia Gazeta, περισσότεροι από 100 ομοφυλόφιλοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες εκεί και τουλάχιστον δύο έχουν φονευθεί από συγγενείς τους.

Για πάνω από 10 ημέρες, το φεστιβάλ της Μαδρίτης φιλοξένησε εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από μια παγκόσμια διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έναν αγώνα δρόμου στην οποία οι άνδρες έτρεξαν σε έναν κεντρικό δρόμο με πανύψηλα 12ποντα τακούνια.

Η Παγκόσμια Υπερηφάνεια της Μαδρίτης συνέπεσε με την 40ή επέτειο της πρώτης διαδήλωσης υπερηφάνειας της LGBT στην Ισπανία.

Στην τελετή λήξης στο κέντρο της Μαδρίτης σήμερα, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για να δουν μουσικές εκδηλώσεις από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων υποδοχής προηγούμενων παρελάσεων, της Ιερουσαλήμ, του Τορόντο και του Λονδίνου.

Η επόμενη Παγκόσμια Υπερηφάνεια θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το 2019, συμπίπτοντας με την 50ή επέτειο των διαδηλώσεων του Stonewall, όταν μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της βίαιης συμπεριφοράς της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter