Τερέζα Μέι: Φεύγουμε αλλά σας αγαπάμε! – Ολόκληρη η επιστολή προς Ε.Ε.

Τερέζα Μέι: Φεύγουμε αλλά σας αγαπάμε! – Ολόκληρη η επιστολή προς Ε.Ε.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι», αναφέρει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Στη δημοσιότητα και ολόκληρη η επιστολή προς την Ε.Ε. (πρωτότυπο και μετάφραση).

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες για να εξηγήσει το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι επέλεξε την ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times, την πολωνική Rzeczpospolita, τη σουηδική Dagens Nyheter, την ισπανική El Pais, την ιταλική La Repubblica, τη γαλλική Le Parisien και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung για να επαναλάβει ότι η Βρετανία αποχωρεί «από την Ε.Ε., αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι», τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το άρθρο τα βασικά επιχειρήματα που παρουσίασε και στην επίσημη επιστολή που επέδωσε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία του Brexit.

«Δεν πρόκειται ούτε για μια προσπάθεια να πλήξουμε την ΕΕ», προσθέτει η Μέι, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει».

«Θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας και όλων των φίλων μας στην ήπειρο», σημειώνει η Μέι στο άρθρο της στην Le Parisien, απευθύνοντας σε κάθε χώρα αυτή τη διαβεβαίωση πίστης.

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαιρετίζει «τη δυνατή φωνή» με την οποία η χώρα της και η Γερμανία έχουν συχνά μιλήσει στη διεθνή σκηνή, κυρίως υπέρ «της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας» ή «υπέρ της παροχής βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία». «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική θεωρείται αυτή η βιώσιμη συνεργασία και φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», διαβεβαιώνει.

Στη φιλία μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας αναφέρεται η Μέι και στο άρθρο της στην La Repubblica, υπενθυμίζοντας ότι 600.000 Ιταλοί ζουν στη Βρετανία, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «σε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, από τη μάχη κατά του Ντάες ως τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο».

Η Μέι αναφέρεται επίσης στις ειδικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας της και των ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι 400.000 Βρετανοί εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις και ότι 250.000 Γερμανοί σε βρετανικές.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία να διαμορφωθεί «μια στενή και ειδική σχέση με το σύνολο της ΕΕ», διότι «αυτό είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της ΕΕ και όλου του κόσμου».

«Η δημιουργία ανώφελων εμπορικών εμποδίων θα ήταν αντίθετη προς τα κοινά μας συμφέροντα», προειδοποιεί.

Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη «της στενότερης δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», τονίζοντας ότι Ευρωπαίοι και Βρετανοί «αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Τέλος, η Μέι επισημαίνει ότι επιθυμεί «να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία και αυτά των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες μέλη το συντομότερο δυνατό».

Οι Lloyd’s ανοίγουν θυγατρική στις Βρυξέλλες

Οι Lloyd’s του Λονδίνου, η μεγαλύτερη εξειδικευμένη ασφαλιστική αγορά του κόσμου, ανακοίνωσε ότι ανοίγει θυγατρική με έδρα τις Βρυξέλλες ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη και να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που δημιουργεί η έναρξη της διαδικασίας του Brexit.

«Υπό το φως της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μία θυγατρική να ανοίξει στις Βρυξέλλες με στόχο να καταστεί λειτουργική την 1η Ιανουαρίου 2019», εξηγεί ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μία ημέρα μετά την εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

«Οι Βρυξέλλες πληρούν τα σημαντικά κριτήρια της παροχής ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου σε μία κεντρική περιοχή της Ευρώπης και θα δώσουν την δυνατότητα στους Lloyd’s να συνεχίσουν να προσφέρουν εξειδικευμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες στους πελάτες μας», αναφέρει η επικεφαλής Ινγκα Μπιλ στην ανακοίνωση.

Οι Lloyd’s ήταν ο πρώτος όμιλος προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ανέδειξε την ανάγκη λειτουργίας θυγατρικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη περίπτωση που η Βρετανία δεν θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

 «Από τις επαφές μας με εταιρίες συμβούλων μάθαμε ότι πολλές εταιρίες ενδιαφέρονται για το Βέλγιο», δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδίας του χρηματοοικονομικού κλάδου Febelfin, χωρίς να προσδιορίζει ποιες εταιρίες ή κλάδοι εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Οι Βρυξέλλες υπέστησαν πλήγμα ως τραπεζικό κέντρο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όπου οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της χρειάστηκαν κρατική διάσωση, εκ των οποίων μόνο μία ανέκαμψε πραγματικά και η απασχόληση στον βελγικό χρηματοπιστωτικό κλάδο βαίνει σταθερά μειούμενη, καθώς συρρικνώθηκε περίπου κατά 20% από το 2007.

Βρετανο-γερμανική Συνάντηση για την Οικονομία

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να επισκεφθεί τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο σήμερα, μία ημέρα αφού η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών.

Ακολουθεί όλη η Επιστολή της Τερέζα Μέι  στο πρωτότυπο κείμενο και σε μετάφραση προς την Ε.Ε. και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ:

Μετάφραση της Επιστολής:

«Στις 23 Ιουνίου του περασμένου έτους, ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έχω ξαναπεί, η απόφαση δεν ήταν απόρριψη των αξιών που μοιραζόμαστε ως συμπολίτες με τους Ευρωπαίους. Ούτε ήταν μια προσπάθεια να κάνει κακό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει και να ευημερήσει. Αντ ‘αυτού, το δημοψήφισμα ήταν μια ψήφος για την αποκατάσταση, όπως το βλέπουμε, της εθνικής μας αυτοδιάθεσης. Μπορεί να αδήνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη – και θέλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένος εταίρος και σύμμαχος στους φίλους μας σε όλη την ήπειρο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ψηφίζοντας με σαφείς και πειστικές πλειοψηφίες στα δύο Κοινοβούλια το νομοσχέδιο για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Κοινοποίηση της απόσυρσης). Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο στις 13 Μαρτίου και έλαβε βασιλική έγκριση από την Αυτή Μεγαλειότητα Βασίλισσα και έγινε νόμος του Κοινοβουλίου στις 16 Μαρτίου.

Σήμερα, ως εκ τούτου, σας γράφω για να δώσω συνέχεια στην δημοκρατική απόφαση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την παρούσα γνωστοποιείτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 50 (2) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο 50 (2), όπως εφαρμόζεται από το άρθρο 106α της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, σας κοινοποιώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν αναφορές σε αυτή την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.

Η επιστολή αυτή καθορίζει τη στάση της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας για τις συζητήσεις που θα γίνουν για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θα αποχωρήσουμε. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι στόχοι είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επικείμενη διαδικασία για την επίτευξη αυτών των στόχων σε ένα δίκαιο και ομαλό τρόπο και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα σε κάθε πλευρά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη παραμένει ισχυρή και ευημερούσα και είναι ικανή να προβάλλει τις αξίες της, που οδηγεί στον κόσμο, και να αμυνθεί στις απειλές για την ασφάλεια. Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω μιας νέας βαθιά και ειδικής εταιρικής σχέσης με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της στην επίτευξη των στόχων αυτών. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνούν με τους όρους της μελλοντικής μας συνεργασίας, παράλληλα με εκείνες της αποχώρησης μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση θέλει να προσεγγίσει τις συζητήσεις μας με τη φιλοδοξία, να δώσει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση – και μάλιστα από τρίτες χώρες σε όλο τον κόσμο – όση βεβαιότητα είναι δυνατόν, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται.

Θα ήθελα να προτείνω ορισμένες αρχές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των επερχόμενων συζητήσεων μας, αλλά πριν το κάνω αυτό, θα πρέπει να σας ενημερώσω για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως ανακοινώθηκε ήδη, η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθεσία που θα καταργήσει το νόμο του Κοινοβουλίου – Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της πράξης του 1972 – που θέτει σε εφαρμογή το δίκαιο της ΕΕ στη χώρα μας. Η νομοθεσία αυτή θα έχει ισχή, όπου είναι εφικτό και σκόπιμο, με αποτέλεσμα τη μετατροπή, το σώμα της υφιστάμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «κεκτημένο») στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει βεβαιότητα για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και για τους πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση θα προβεί σε διαβουλεύσεις σχετικά με το πώς θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία αυτή, και θα δημοσιεύσει αύριο τη Λευκή Βίβλο. Σκοπεύουμε επίσης να υποβάλουμε διάφορα άλλα νομοθετήματα που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα που σχετίζονται με την αποχώρηση μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την εξασφάλιση της συνέχειας και της ασφάλειας, ιδίως για τις επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε φυσικά να εκπληρούμε τις ευθύνες μας ως κράτος μέλος, για όσο θα παραμείνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νομοθεσία που προτείνουμε δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι να φύγουμε.

Από την έναρξη και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, που θα διαπραγματευτούμε ως ένα Ηνωμένο Βασιλειο, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κάθε έθνους και της περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως κάνουμε. Όταν πρόκειται για την επιστροφή των εξουσιών πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα διαβουλευτούμε πλήρως τις οποίες αρμοδιότητες θα πρέπει να βρίσκονται στο Westminster και ποιες θα ανατεθούν στην Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Αλλά είναι η προσδοκία της κυβέρνησης ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι μια σημαντική αύξηση στην εξουσία λήψης αποφάσεων για κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση.

Διαβουλεύσεις μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση που θα αφορά τόσο την οικονομία όσο και τη συνεργασία στα πλαίσια της ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνούμε με τους όρους της μελλοντικής μας συνεργασίας, παράλληλα με εκείνες της αποχώρησης μας από την ΕΕ.

Αν, όμως, αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία η προεπιλεγμένη θέση είναι ότι θα πρέπει το εμπόριο να γίνεται με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Όσον αφορά την ασφάλεια η μη επίτευξη συμφωνίας θα σήμαινε πως η συνεργασία μας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποδυναμωθεί. Σ’ αυτό το σενάριο, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν φυσικά να αντιμετωπίσουν μία αλλαγή, αλλά δεν είναι το αποτέλεσμα που κάθε πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει. Ως εκ τούτου, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Για αυτούς τους λόγους θέλουμε να είμασε σε θέση να συμφωνήσουμε σε μία βαθιά και ειδική εταιρική σχέση, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα θέματα οικονομίας και ασφάλειας , αλλά και επειδή θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη παραμένει ισχυρή και ευημερούσα και είναι σε θέση να οδηγήσει στον κόσμο, προβάλλοντας τις αξίες της και να υπερασπίζεται τον εαυτό της από απειλές για την ασφάλεια. Και θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της στην υλοποίηση αυτού του οράματος για την ήπειρό μας.

Προτεινόμενες αρχές για τις συζητήσεις μας

Κοιτάζοντας μπροστά για τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα, θα ήθελα να προτείνω κάποιες αρχές που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ώστε να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία είναι τόσο ομαλή και επιτυχημένη όσο το δυνατόν.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε ο ένας με τον άλλον εποικοδομητικά και με σεβασμό, με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας. Από τότε που έγινα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σας άκουσα με προσοχή, τους συναδέλφους μου, τους αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ και των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει την ένταξη της ενιαίας αγοράς: κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει «επιλεκτική». Κατανοούμε επίσης ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο από την έξοδό της από την ΕΕ: ξέρουμε ότι θα χάσουμε επιρροή στους κανόνες που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι το εμπόριο γίενται εντός της ΕΕ, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες που συμφωνήθηκαν από τα θεσμικά όργανα της οποίας δεν είναι πλέον μέρος – όπως ακριβώς θα γίνεται και σε άλλες αγορές του εξωτερικού.

Πρέπει πάντα να θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τους πολίτες μας. Είναι προφανής η πολυπλοκότητα στις συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών μας είναι τα συμφέροντα όλων των πολιτών μας. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πολλοί πολίτες των υπόλοιπων κρατών-μελών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να στοχεύουμε στην επίτευξη ταχείας συμφωνίας για τα δικαιώματά τους.

Θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση εξασφάλισης μιας συνολικής συμφωνίας. Θέλουμε να συμφωνήσουμε σε μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την οικονομία και την ασφάλεια. Θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα καθορίσουμε μια δίκαιη διευθέτηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένα κράτος μέλος που αποχωρεί, σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με το πνεύμα της συνεχούς συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνούμε με τους όρους της μελλοντικής μας συνεργασίας, παράλληλα με εκείνες της αποχώρησης μας από την ΕΕ.

Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να ελαχιστοποιήσουμε τη διαταραχή και να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βεβαιότητα. Οι επενδυτές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλα τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη – και εκείνων που προέρχονται από τρίτες χώρες σε όλο τον κόσμο – θέλουν να είναι σε θέση να σχεδιάσουν. Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κόψη του μαχαιριού καθώς κινούμαστε από την τρέχουσα σχέση μας σε μία μελλοντική συνεργασία, οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα ωφεληθούν από τις περιόδους εφαρμογής για την προσαρμογή σε μια ομαλή και εύρυθμη οδό για νέες ρυθμίσεις. Θα βοηθήσει τις δύο πλευρές για την ελαχιστοποίηση των περιττών διακοπών αν συμφωνήσουμε αυτή την αρχή στην αρχή της διαδικασίας.

Ειδικότερα, πρέπει να δώσουμε προσοχή στην μοναδική σχέση της Βρετανίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που έχουν χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλουμε να αποφύγουμε την επιστροφή στα σκληρά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών μας, για να είαστε σε θέση να διατηρήσουμε την Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή μεταξύ μας και για να βεβαιωθείτε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν βλάπτει τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Έχουμε επίσης μια σημαντική ευθύνη να βεβαιωθούμε ότι τίποτα δεν γίνεται για να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη συμφωνία του Belfast.

Θα πρέπει να αρχίσουν οι τεχνικές συνομιλίες για τις λεπτομέρειες στους τομείς πολιτικής, το συντομότερο δυνατό, αλλά θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις μεγαλύτερες προκλήσεις. Συμφωνώντας μια προσέγγιση υψηλού επιπέδου για τα θέματα που προκύπτουν από την αποχώρηση μας, φυσικά, θα είναι μια πρόωρη προτεραιότητα. Αλλά μπορούμε επίσης να προτείνουμε μία τολμηρή και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα πρέπει να είναιη μεγαλύτερη φιλοδοξία από οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πριν από αυτή, έτσι ώστε να καλύπτει τομείς ζωτικής σημασίας που συνδέονται με τις οικονομίες μας, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και βιομηχανίες δικτύου. Αυτό θα απαιτήσει λεπτομερείς τεχνικές συνομιλίες, αλλά όπως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υφιστάμενο κράτος μέλος της ΕΕ, και οι δύο πλευρές έχουν ρυθμιστικά πλαίσια και πρότυπα που ήδη ταιριάζουν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα το πώς θα διαχειριστούμε την εξέλιξη των κανονιστικών πλαισίων μας ώστε να διατηρήσουμε ένα δίκαιο και ανοικτό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών, και πώς θα γίνει η επίλυση των διαφορών. Όσον αφορά το πεδίο της συνεργασίας μεταξύ μας – τόσο για οικονομικούς όσο και για την ασφάλεια – οι υπάλληλοί μου θα υποβάλουν λεπτομερείς προτάσεις για βαθιά, ευρεία και δυναμική συνεργασία.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την προώθηση και την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται τις φιλελεύθερες, δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης. Θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη παραμένει ισχυρή και ευημερούσα και μπορεί να ηγηθεί στον κόσμο, προβάλλοντας τις αξίες της και υπερασπίζοντας τον εαυτό της από απειλές για την ασφάλεια.

Το έργο που έχουμε μπροστά μας

Όπως έχω πει, η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να συμφωνήσουμε σε μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο θέματα της οικονομίας και της ασφάλειας. Σε μια εποχή που η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου επιβραδύνεται και υπάρχουν ενδείξεις ότι ένστικτα προστατευτισμού βρίσκονται σε άνοδο σε πολλά μέρη του κόσμου, η Ευρώπη έχει την ευθύνη να αγωνιστεί για το ελεύθερο εμπόριο προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας. Ομοίως, η ασφάλεια της Ευρώπης είναι πιο εύθραυστη σήμερα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η αποδυνάμωση της συνεργασίας μας για την ευημερία και την προστασία των πολιτών μας θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος. Οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου για το μέλλον της συνεργασίας μας παραμένουν εκείνες που καθορίζονται στην ομιλία μου στο Lancaster House στις 17 Ιανουαρίου και την επακόλουθη Λευκή Βίβλο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου.

Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι μια πρόκληση για να ολοκληρωθεί μια τέτοια συνολική συμφωνία εντός της περιόδου των δύο ετών που προβλέπεται για τις συζητήσεις αποχώρησης από τη Συνθήκη. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε με τους όρους της μελλοντικής μας συνεργασίας, παράλληλα με εκείνες της αποχώρησης μας από την ΕΕ. Ξεκινάμε από μια μοναδική θέση σε αυτές τις συζητήσεις – στενή ρυθμιστική ευθυγράμμιση, η εμπιστοσύνη στα όργανα ο ένας του άλλου καθώς και το πνεύμα συνεργασίας που έχουμε εδώ και δεκαετίες. Για αυτούς τους λόγους, και επειδή η μελλοντική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές, είμαι σίγουρη ότι μπορεί να συμφωνηθεί κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται από τη Συνθήκη.

Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι σπουδαίο, αλλά δεν πρέπει να είναι πάνω από εμάς. Μετά από όλα, τα θεσμικά όργανα και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταφέρει να συνδυάσουν μια ήπειρο που μαστίζεται από τον πόλεμο σε μια ένωση των ειρηνικών εθνών, και υποστήριξε τη μετάβαση των δικτατοριών στη Δημοκρατία. Μαζί, ξέρω ότι είμαστε σε θέση να καταλήξου,ε σε συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτος μέλος που αποχωρεί από την Ένωση, ενώ θεσπίζουμε μία βαθιά και ειδική εταιρική σχέση που συμβάλλει στην ευημερία, την ασφάλεια και την παγκόσμια δύναμη της ηπείρου μας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter