Τερέζα Μέι: Περιοδεία σε Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία για να μπει μπροστά το Brexit

Τερέζα Μέι: Περιοδεία σε Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία για να μπει μπροστά το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα επισκεφθεί την Ουαλία σήμερα, ως μέρος μιας προσπάθειας να συνδιαλλαγεί με όλα τα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου προτού εκκινήσει επίσημα την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστής ως Brexit.

Η Μέι αναμένεται να ενεργοποιήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το οποίο θα ανοίξει δύο χρόνια επίσημων συνομιλιών εξόδου, ενώ το το γραφείο της έχει πει ότι θα επισκεφθεί την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία για να ακούσει δημόσιες γνώμες.

Το περσινό δημοψήφισμα για την έξοδο εξέθεσε τις ρωγμές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, με την πλειοψηφία των κατοίκων της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να παραμένουν υπέρμαχοι της ΕΕ αλλά να βρίσκονται σε μειοψηφία σε σχέση με τους κατοίκους της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι οποίοι υποστήριξαν την έξοδο από την ΕΕ.

Σε μια οξεία πρόκληση προς τη Μέι, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε την περασμένη εβδομάδα πως θα προωθήσει ένα νέο δημοψήφισμα για αυτονομία της Σκωτίας εφόσον συνάντησε “έναν τούβλινο τοίχο αδιαλλαξίας” στο Λονδίνο όταν ζήτησε ξεχωριστή συμφωνία εξόδου για τη Σκωτία. Η Μέι αρνήθηκε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα, Σιν Φέιν, έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί ένα δημοψήφισμα αποχώρισης από το Ηνωμένο Βασίλειο “το ταχύτερο δυνατόν” για να ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σήμερα η Μέι και ο υπουργός για θέματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα συναντηθούν με τον πρώτο υπουργό της Ουαλίας Κάρουϊν Τζόουνς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσουν πώς μπορεί η Ουαλία να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες που θα της προσφέρει το Brexit, είπε το γραφείο της.

“Από την πρώτη μου μέρα (…) έχω δηλώσει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μου να ενισχύσω και να διατηρίσω την πολύτιμη ενότητα (της χώρας). Έχω επίσης ξεκαθαρίσει ότι καθώς αποχωρούμε από την ΕΕ, θα εργασθώ για να παραδώσω μια συμφωνία η οποία συμφέρει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε η Μέι σε δήλωσή της πριν την επίσκεψη.

“Θέλω κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες του μέλλοντος, και τις ουαλικές επιχειρήσεις να ωφεληθούν από το πιό ελεύθερο εμπόριο δυνατόν, ως μέλη ενός παγκόσμια συναλλασόμενου έθνους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter