Την απόλυση πρώην γενικού προξένου μας στη Σμύρνη ζητά η Μαρία Παπασπύρου

Την απόλυση πρώην γενικού προξένου μας στη Σμύρνη ζητά η Μαρία Παπασπύρου

Μεγαλύτερη πειθαρχική ποινή από αυτή που του έχει ήδη επιβληθεί “θέλει΄’ για πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου .

Προσέφυγε στο ΣτΕ, από το οποίο ζητά να επιβληθεί σε πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη ποινή κρίνει το Δικαστήριο από αυτήν που αρχικά του επιβλήθηκε , δηλαδή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς .

Ο εν λόγω πρώην γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη κρίθηκε ένοχος από το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών για τα παραπτώματα:

α) Της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος,

β) Αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας,

γ) Της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης υπηρεσιακού καθήκοντος και

δ) Της συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας.

Του επιβλήθηκε , κατά πλειοψηφία, η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς.

Το μέλος του πειθαρχικού, αντιπρόεδρος του ΣτΕ Σπυριδούλα Χρισικοπούλου που μειοψήφισε, είχε την άποψη ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Γιατί τιμωρήθηκε

Ο πρώην γενικός πρόξενος τοποθετήθηκε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στο πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής εμφανιζόταν έλλειμμα 151.000 τουρκικών λιρών, κάτι που έπρεπε να καλυφθεί από τον ίδιο ο οποίος είχε την ευθύνη. Αυτός όμως εξόφλησε τμηματικά μέρος του επίμαχου ποσό αφήνοντας τελικά ανεξόφλητο το ποσό των 34.456 τουρκικών λιρών.

Ακολούθησε οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στο Προξενείο της Σμύρνης, από τον οποίο διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση κατά την θητεία του, όπως π.χ. ήταν η δωρεά Τούρκου επιχειρηματία προς το γενικό προξενεία της Σμύρνης, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, κ.λπ.

Στην προσφυγή της τώρα στο ΣτΕ, η κ.Παπασπύρου, υποστηρίζει ότι το πειθαρχικό συμβούλιο για ορισμένα από τα παραπτώματα που του αποδόθηκαν, έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος και τον απάλλαξε, ενώ η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικής.

Επικαλείται παρατυπίες και νομικά λάθη στην πειθαρχική απόφαση και ζητά την ακύρωση της και την επιβολή στον πρώην πρόξενο της ποινής της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη κρίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter