Την ενοχή Μαντέλη για τo «δωράκι» από την Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του εφετείου

Την ενοχή Μαντέλη για τo «δωράκι» από την Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας της  έδρας του εφετείου

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει πρωτόδικη ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή. Σήμερα, ο εισαγγελέας στο δικαστήριο του δεύτερου βαθμού, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την σημερινή εισήγηση του εισαγγελέα στο δικαστήριο του δεύτερου βαθμού, ο Τάσος Μαντέλης θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) σχετικά με τις μίζες ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων τις οποίες φέρεται να έλαβε ως δώρο από τα μαύρα ταμεία της Siemens για τη σύμβαση , ως αρμόδιος τότε υπουργός, της ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ το 1997.

Ο εισαγγελέας δεν δέχτηκε ότι είναι αληθής ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού πως τα χρήματα ήταν… χορηγία την εταιρείας για την προεκλογική του εκστρατεία.

Όπως τόνισε στην αγόρευση του ο εισαγγελικός λειτουργός:

Οι εκλογές απείχαν 1,5 χρόνο από το διάστημα που έλαβε ο κατηγορούμενος την α’ δόση της μίζας ύψους 200.000 μάρκων (Νοέμβριος ’98).

Αποδείχτηκε από τη τραπεζική κίνηση ότι τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν προεκλογικά, παρά μόνο για οικογενειακά έξοδα σπουδών (σσ για το γιο του στο Columbia).

Ακόμα ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι ο Τσουγκράνης (κατηγορούμενος ο οποίος αθωώθηκε πρωτόδικα ) που είχε ανοίξει και τον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό σε όνομα τρίτου, στην απολογία του είχε πει ότι την επομένη της κατάθεσης του ποσού ενημέρωσε τον πρώην υπουργό για αυτό κι αυτός δεν αντέδρασε. ” Άρα γνώριζε από που προήλθαν τα χρήματα και για ποιο λόγο”.

Τόνισε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας στην πρόταση του επί της ενοχής:

“Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 €. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά δύο φορές το προεκλογικό κονδύλι για έναν υποψήφιο της Β’ Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών”

“Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τί θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του ήταν ούτε ηθική ούτε νόμιμη”, αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.

Τέλος , ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή και του δεύτερου κατηγορουμένου, Ηλία Γεωργίου,, πρώην στελέχους της Siemens, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών με αναστολή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter