Τι είπε ο Σταθάκης στους εργαζόμενους της Eldorado μετά την κατάληψη του υπ. Περιβάλλοντος – Τι λένε οι μεταλλωρύχοι και η εταιρεία (Photos)

Τι είπε ο Σταθάκης στους εργαζόμενους της Eldorado μετά την κατάληψη του υπ. Περιβάλλοντος – Τι λένε οι μεταλλωρύχοι και η εταιρεία (Photos)

Όλες οι εκκρεμότητες θα λυθούν στη διαιτησία επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, ενώ η διαιτησία προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατέληξε σε κοινό πλαίσιο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση επεσήμανε πως αν ζητηθεί συνάντηση και από την πλευρά της εταιρείας αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Επανέλαβε δε ότι σήμερα έως αύριο θα εκδοθούν όλες οι άδειες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της Ολυμπιάδας. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλείου. Η αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, κατέληξε ο υπουργός.

Την ικανοποίησή της εκφράζει η «Ελληνικός Χρυσός»

Την ικανοποίησή της από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Ελληνικός Χρυσός», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αναμένει άμεσα τις άδειες που εκκρεμούν. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα, όσο και για τις Σκουριές άμεσα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του κ. Σταθάκη με εκπροσώπους των εργαζομένων, στο υπουργείο.

Λύση και για τις Σκουριές ζητούν οι εργαζόμενοι στην Eldorado

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως. Θα περιμένουμε να δικαιωθούμε, αλλιώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας”, δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Ζαφειρούδας τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού για αδειοδότηση της Ολυμπιάδας εν μέρει διασφαλίζει τη συνέχιση της δουλειάς, αλλά υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα των υπολοίπων αδειών των Σκουριών. “Ζητούμε λύση και αυτό για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας”, πρόσθεσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “είναι θέμα της εταιρείας το αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μετά τις 22 Σεπτεμβρίου” και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τη διοίκηση της εταιρείας “για να δούμε τι σκέφτεται και πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα.”

“Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τη διαιτησία, περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: δουλειά και μόνο δουλειά”, κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Εργατικός Κέντρου Αθήνας Κώστας Κουλούρης σε δήλωση του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε πως ” Το Εργατικό Κέντρο με απόφαση που πήρε σήμερα συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής για τη συνέχιση της εργασίας τους. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μπαίνουν ανάμεσα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση και να εμπαίζονται . Το δικαίωμα στην εργασία είναι αυτονόητο. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων.”

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής εκφράζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), σημειώνοντας ότι «η απόφαση για αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” έρχεται να διαψεύσει τα φαντασιακά αφηγήματα του πρωθυπουργού για στροφή στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων με κάθε τρόπο». Όπως τονίζει το ΕΚΘ, «με γνώμονα πάντοτε την προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής στην περιοχή, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει την αβεβαιότητα των εργαζομένων και κατοίκων της Χαλκιδικής και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας με τη συνέχιση του έργου».

Η κατάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος

Νωρίτερα μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Λεωφόρο Μεσογείων ενώ οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, έξω από το υπουργείο ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις αστυνομικές αρχές με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών.

Ομάδα δέκα εργαζομένων στην “Ελληνικός χρυσός” κατάφεραν και μπήκαν στο υπουργείο, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που υπήρχαν στην είσοδο του υπουργείου.

Ο Πρόεδρος των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι υπήρξαν μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς την ώρα που οι δέκα εργαζόμενοι μπήκαν στο Υπουργείο, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν. “Κάναμε την κατάληψη γιατί δεν μας έκλεινε κανείς ραντεβού. Περιμένουμε εδώ και οκτώ μήνες τις άδειες. Πρέπει να δοθούν. Δεν υπάρχει καμία παρανομία. Αν υπήρχε θα μας είχαν βάλει φυλακή. Στις 22 του μηνός λήγει η άδεια που έχει εταιρεία. Τι θα κάνουμε μετά; Εμείς δεν φεύγουμε από το γραφείο του υπουργού αν δε λήξει το θέμα”.

Για το θέμα του αριθμού των εργαζόμενων είπε ότι στην “Ελληνικός Χρυσός” δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου 1200 άτομα και άλλα 1200 εργάζονται σε εργολάβους με συμβάσεις.

Περισσότερα ΕΔΩ

Νέα Δημοκρατία: «Ελεύθεροι οι Ρουβίκωνες – Χημικά στους εργαζόμενους»

«Όταν οι “Ρουβίκωνες” επιχειρούν να μπουν βίαια στο Κοινοβούλιο, δικαιολογούνται και οι συλληφθέντες απελευθερώνονται με εντολή του Προέδρου της Βουλής», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Όταν εργαζόμενοι – που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας των αποφάσεων της Κυβέρνησης- επιχειρούν να επιδώσουν διαμαρτυρία στον αρμόδιο Υπουργό, αντιμετωπίζονται με γκλομπ και χημικά. Αυτή είναι η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter