Τι κρύβει ο «λευκός καπνός» που βγήκε από το Χίλτον

Τι κρύβει ο «λευκός καπνός» που βγήκε από το Χίλτον

Ολοκληρώθηκαν τις πρωινές ώρες οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Χίλτον. Για μια «δύσκολη» συμφωνία κάνουν λόγο σε πρώτη φάση κυβερνητικές πηγές που «ανοίγει» όμως το δρόμο για μια συνολική επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Παράλληλα σημειώνουν με νόημα ότι πλέον «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από κανέναν για να γίνουν και τα τελευταία απαραίτητα βήματα για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος και την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τις τελευταίες ημέρες στο Χίλτον ανέδειξαν ακόμη τη θέληση των δύο πλευρών να φτάσουν γρήγορα σε μια τεχνική συμφωνία και «διασκέδασαν» τους φόβους (που υπήρχαν και εντός της κυβέρνησης) ότι κυρίως το ΔΝΤ θα «παίξει» καθυστέρηση λόγω της διαφωνίας του με το Βερολίνο για τα πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι για έναν λόγο: γιατί θα περάσουμε στο επόμενο και πιο κρίσιμο βήμα της συνολικής συμφωνίας που θα οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα υπόλοιπα θα τα εξηγήσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Ωστόσο, παραφωνίες στην ψηφοφορία στη Βουλή όταν θα ψηφιστεί, την ερχόμενη εβδομάδα, το σχετικό νομοσχέδιο δεν αναμένονται. Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ λίγο πριν τις 06:00 σήμερα το πρωί για «αμοιβαίους συμβιβασμούς» και κυρίως για την πεποίθηση του «ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην ξεκινήσουν από σήμερα κι’ όλας οι συζητήσεις για το χρέος», τα λέει όλα.

Και κυρίως κινείται στη βασική γραμμή του Μαξίμου ότι «δεν πρόκειται για κανέναν success story αλλά για μια δύσκολη συμφωνία που για πρώτη φορά όμως μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την επιτροπεία».

Σε κάθε περίπτωσης το Μαξίμου επιμένουν ότι αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να ισχύσουν και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν.

Τα «δύσκολα» μέτρα

Το πιο «δύσκολο» μέτρο της συμφωνίας είναι φυσικά τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ τα οποία κατά το ήμισυ θα εξοικονομηθούν από περικοπές στις προσωπικές διαφορές το 2019 έως και 18% στις κύριες, αλλά και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις όπου χρειαστεί. Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων δεν θα υπερβεί το 9%.

Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου (μεταξύ 5700 για τον άγαμο έως τα 6600 ανάλογα με τα παιδιά) από το 2020 αν πιαστεί ο στόχος το προηγούμενο έτος ή το 2019 αν υπάρξει απόκλιση.

Από εκεί και μετά ο κ. Τσακαλώτος το πρωί χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018» (ωστόσο συμφωνήθηκε ένα μικρό πακέτο μέτρων ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων €) και ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα πάνε στην ΕΔΥΣ (υπερταμείο) και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για τη ΔΕΗ συμφωνήθηκε η πώληση του 30 με 40% των λιγνιτικών μονάδων

Στο Δημόσιο συμφωνήθηκε η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων το 2018 και το 2019 ενώ μετά το 2019 η αναλογία των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο από 5 προς 1 που είναι σήμερα θα γίνει 3 προς 1.

Στα εργασιακά η κυβέρνηση συναίνεσε στην κατάργηση της προέγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό για τις ομαδικές απολύσεις (αρμόδιο θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) και απέφυγε την αύξηση του ανώτατου ορίου από το 5% και την επαναφορά του lock out.

Επίσης η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων θα επανέλθει μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.

Σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές η συμφωνία προβλέπει τη διεύρυνση του χάρτη των τουριστικών περιοχών όπου τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά και την χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Τι προβλέπουν τα λεγόμενα αντίμετρα

Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα θα ισχύσουν από το 2019 και τα λεγόμενα θετικά αντίμετρα τα οποία προβλέπουν:

• Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. Για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα από μισθό ή σύνταξη η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.

• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

• Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.

• Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

• Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.

• Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter