Τι πυροδότησε την εξέγερση στη Μόρια – 3.000 άτομα «στοιβαγμένα» στον καταυλισμό

Τι πυροδότησε την εξέγερση στη Μόρια – 3.000 άτομα «στοιβαγμένα» στον καταυλισμό

Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στοιβαγμένοι στο Hot Spot της Μόριας, στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για αριθμό κατά 40% μεγαλύτερο από τις προδιαγραφές του κέντρου, που είχε σχεδιαστεί για να στεγάζει 2.200 άτομα.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο Hot Spot σε συνδυασμό με την έλλειψη προοπτικής για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που βλέπουν πλέον ως πιθανότερο σενάριο την απόρριψη του αιτήματος ασύλου και την απέλασή τους στη Τουρκία, αποτέλεσαν τις αιτίες για την εξέγερση που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στον καταυλισμό.

Η αναταραχή ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι όταν η αστυνομία επέδωσε σε μετανάστη από την Αϊτή που διέμενε στον καταυλισμό του Κέντρου στη Μόρια, απορριπτική απόφαση του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της απέλασής του στην Τουρκία. 

Η προσπάθεια σύλληψης του μετανάστη από την Αϊτή λειτούργησε ως αφορμή στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο και η κατάσταση πήρε τα χαρακτηριστικά εξέγερσης. Φωτιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία του Κέντρου, ενώ ομάδες μεταναστών εμπόδισαν την είσοδο των δυνάμεων καταστολής. Η εξέγερση κράτησε περίπου 3 ώρες. Σήμερα στη Μόρια επικρατεί ηρεμία. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, από την πυρκαγιά κάηκαν έξι κοντέινερ, μια μεγάλη σκηνή συνάθροισης τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων και μια μικρή σκηνή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter