Τι θα ισχύσει από Δευτέρα για μπλοκάκια – ελεύθερους επαγγελματίες

Τι θα ισχύσει από Δευτέρα για μπλοκάκια – ελεύθερους επαγγελματίες

Στο 26,95% , δηλαδή 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία, θα είναι το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλονται εφεξής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς).

Η επίμαχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί είτε σήμερα, είτε αύριο το αργότερο, παρέχοντας οδηγίες για τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, προκύπτει ότι οι εισφορές θα επιβληθούν στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015, ειδικά για το α’ εξάμηνο του 2017. 

Εάν η διαδικασία φορολογίας εισοδήματος της νέας χρονιάς προχωρήσει ομαλά, τότε για το β’ εξάμηνο η είσπραξη εισφορών θα πραγματοποιηθεί με βάση τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική εισφορά θα προκύπτει, πχ για έναν έμπορο – ελεύθερο επαγγελματία, αφού πρώτα θα έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο του, οι εισφορές που ήδη καταβλήθηκαν για το έτος αναφοράς, αλλά και τυχόν δαπάνες της ίδιας χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό, μπαίνει τέλος στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με ασφαλιστικές κλάσεις, όπως ίσχυε έως τώρα. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που ακόμα και με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές, από το 2017 και μετά, συγκριτικά με σήμερα.

Οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος, δηλαδή άμεσα, αφορούν και τη χρονική περίοδο καταβολής εισφορών. Όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποχρεωμένοι στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να καταβάλλουν εισφορές σε μηνιαία βάση και όχι κάθε δίμηνο, όπως ίσχυε έως σήμερα. Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή του μηνιαίου προϋπολογισμού για όλους μιας και θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις τρέχουσες δαπάνες τους και την καταβολή εισφορών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter